Mária napja van. | 2020.08.15 | MNB középárfolyam:

A kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják

2019-12-10 10:03:16

A kormánypártok politikáját továbbra is több mint 3 millióan támogatják - derült ki a Nézőpont Intézet novemberben végzett közvélemény-kutatásából, amelyről kedden tájékoztatták az MTI-t.

    Az ötezer ember személyes megkérdezésén alapuló kutatás szerint egy most vasárnap esedékes választáson a Fidesz-KDNP országos listájára a magyarok 52 százaléka szavazna, míg a hét ellenzéki pártot magában foglaló "kormányellenes blokkot" a választási részvételüket biztosra ígérők 44 százaléka támogatja.
    Ezek alapján úgy tűnik - írta a Nézőpont -, hogy az ellenzéki oldal nem tudott profitálni az önkormányzati választás eredményéből az elmúlt hónapokban. Az ellenzéki erősorrendet - házon belül - jelenleg az itthoni parlamenti képviselettel nem rendelkező Momentum Mozgalom vezeti, ők 11 százalékot szereznének listán.
    Esetükben látható, hogy a párt vezető politikusainak "magyar külhonban" elkövetett hibái érdemben befolyásolhatták a szavazóik aktivitását. A Momentum virtuális második helyét megtarthatta, trendforduló nem következett be a párt támogatottságában, de két százalékponttal csökkent a népszerűségük az előző felméréshez képest - fűzték hozzá.
    Az összegzés szerint a Momentumon kívül - az egy hónappal korábbihoz hasonlóan - a Demokratikus Koalíciónak van kétszámjegyű (10 százalékos) támogatottsága a választási részvételüket biztosra ígérők körében.
    Gyurcsány Ferenc pártját a még mindig pártelnök nélkül működő Jobbik követi 9 százalékkal. Az MSZP-P szövetség (7 százalék) szavazótáborának mérete alapján ezúttal sem tudná átlépni a két párt közös listaállítása esetén érvényes 10 százalékos bejutási küszöböt.
    Hasonló gondokkal küzd több ellenzéki párt is: a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 4, a női társelnököt találó LMP 3 százalékos támogatottsággal bír, csakúgy, mint a Mi Hazánk Mozgalom - írták.