Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-12-08 16:53:15

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Kontinensünkön alapvetően a nyugat-keleti áramlás a domináns. Megközelítőleg az 50. szélességi körtől északra ciklonok örvénylenek, amelyek frontjaikkal együtt kelet felé haladnak. Nagy területen szeles, változékony az idő, többfelé esik az eső, néhol ónos eső is előfordul, Skandináviában pedig nagyrészt a havazás a jellemző. A szárazföld déli felén ugyanakkor változatlanul egy hatalmas kiterjedésű magasnyomású képződmény helyezkedik el. Általában több órára kisüt a nap, de helyenként tartósan megmarad a köd, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzet. Észak-, Északkelet-Európában és helyenként a tartósan ködös tájakon napközben is fagy, Lappföldön -8 fokos csúcsérték is előfordul. Kontinensünk nagyobb részén többnyire 6 és 13 fok közé melegszik fel a levegő délutánra, a legmelegebb pedig a déli vidékeken van, Szicíliában 20, 21 fokot is mérnek. A következő 36 órában nyugat felől egy frontálzóna éri el a Kárpát-medencét, ezért hétfőn egyre több helyen kell számítani esőre.


    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Az ország nagyobb részén többnyire erősen felhős vagy borult, párás, helyenként ködös idő várható. Reggelig főleg a Dunántúl északi tájain és a középső országrészben kevesebb felhő valószínű. Éjszaka néhol szitálás, az északkeleti megyékben elszórtan kisebb eső előfordulhat, a határvidéken néhol gyenge ónos eső sem kizárt. Hétfőn átmeneti szünet után délnyugat felől egyre több helyen kell számítani - időszakos jellegű - esőre. Többfelé megélénkül a déli, délnyugati szél, amely hétfőn este fokozatosan északnyugatira, északira fordul.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet az ország nagy részén várhatóan a késő esti órákig beáll, általában -3 és +4 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn 0 és +10 fok között valószínű, északkeleten lesz hidegebb.