Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: a bevándorláspárti uniós migránspolitika megbukott

2019-12-05 20:29:56

A bevándorláspárti uniós migránspolitika megbukott - írta honlapján a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja csütörtökön.

    Közleményükben kiemelték: az Európai Parlament költségvetés-ellenőrző bizottságában (CONT) bemutatták az Európai Számvevőszék különjelentését, amely azt vizsgálta, hogy a menekültválság által különösen sújtott Görögország és Olaszország esetében az uniós támogatások megfelelően kerültek-e felhasználásra és elérték-e céljukat. A dokumentum felelőse a szakbizottságban Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő.
    Azt írták: az Európai Számvevőszék lesújtó képet fest a programok vizsgálata kapcsán. A jelentésből egyértelműen kiderül, hogy az áttelepítési rendszer megbukott, és a bőkezű, bevándorláspárti uniós támogatások ellenére sem sikerült felgyorsítani a menedékkérelmek elbírálásának eljárásait, nem sikerült hatékonyabbá tenni a kiutasításokat és továbbra is kritikus körülmények között tartják a menedékkérőket, különösen a görögországi táborokban - tették hozzá.
    A jelentés arra is kitér, hogy az uniós áttelepítési program keretében más tagállamba telepített migránsok nagy része - egyes országokból 80 százalék feletti arányban - elszökik. A dokumentumban rögzítik: továbbra sincs olyan nyomon követési mechanizmus, aminek segítségével tudni lehetne, hogy hol tartózkodnak a menedékkérők, nagy részük ugyanis úgy utazik tovább Görögországból és Olaszországból, hogy nem vesznek tőlük ujjlenyomatot, mely az egyetlen módja lenne a későbbi azonosításuknak. Mindez nyilvánvalóan óriási biztonsági fenyegetést jelent - tartalmazza a közlemény.
    A fideszes EP-képviselők szerint az uniós hotspot-rendszer is megbukott. Kiemelték: a számvevőszéki vizsgálat Olaszországban üres, Görögországban túlzsúfolt állomásokat talált, s bebizonyosodott, hogy a hotspotok nem tudják a napról napra változó menekülthullámokat hatékonyan kezelni.
    Az elmúlt néhány évben a kérelmek elbírálásának hossza mindkét ország esetén közel megduplázódott - írták. Hozzátették: a menedékkérők pontosan tudják, hogyan lehet a végső döntést késleltetni, Olaszországban a benyújtott menedékjog iránti kérelmek több mint négy év alatt jutnak el a végleges jogorvoslati szakaszba.
    A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja rögzítette: a kitoloncolási rendszer sem működik, hiszen a tényleges kiutasítások száma mindenhol rendkívül alacsony. Kihasználatlan kapacitással járnak a repülőgépek, amelyekkel a származási országukba kellene az elutasított menedékkérőket hazaszállítani, hiszen a migránsok a jogerős kitoloncolási határozatok átvétele után is tovább tudnak utazni más tagállamba. Az Európai Unió nem rendelkezik semmilyen információval arról sem, hogy a hazaszállított menedékkérők közül hányan próbálnak újra az Unió területére jutni - állapítja meg a jelentés.
    A fideszes képviselők lesújtónak nevezték az Európai Unió saját belső vizsgálata által feltárt tényeket. Közleményükben idézték Deutsch Tamást, aki a szakbizottsági vitában azonnali lépéseket sürgetett és a nemzeti hatóságok megerősítését szorgalmazta, valamint azt, hogy biztosítsanak több forrást a tagállamoknak a határvédelemre. Deutsch Tamás szerint teljesen új megközelítésre van szükség. "Olyan új uniós menekültpolitikát kell kialakítani, mely megállítja a bevándorlást, az Unió határain kívül képes kezelni a menedékkérelmek elbírálását és hatékony kitoloncolási rendszert hoz létre" - idézte a közlemény Deutsch Tamást.