Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-11-29 18:01:58

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Skandináv-félsziget fölött többközéppontú ciklon örvénylik, amely meghatározza Európa nagy részének az időjárását. Hatására általában sok a felhő, és a frontok mentén több helyen esik az eső, záporeső, néhol zivatar is kialakul, az északabbi tájakon, valamint az Alpok térségében helyenként havazik. Ugyanakkor Izland és a Pireneusi-félsziget déli területe fölött anticiklon található, emiatt Izlandon túlnyomóan borult, párás, helyenként tartósan ködös az idő, a Pireneusi-félszigeten a változóan felhős ég mellett azonban hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti tájain többnyire +1 és -7 fok között változik, de Svédország északi vidékén -10, -15 fokot is mérnek. Európa középső és nyugati részén 6 és 14, délen, délnyugaton 15, 21 fok között alakul a csúcshőmérséklet. A legenyhébb idő Krétán van, ahol a kora délutáni órákra 23 fokig melegszik fel a levegő. Szombat estig a Kárpát-medence fölé fokozatosan egyre hidegebb, eleinte váltakozó nedvességtartalmú, majd már szárazabb léghullámok érkeznek.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ----------------------------------------------------
    Éjszaka fokozatosan csökken a felhőzet, legkésőbb északkeleten, és egyre kevesebb helyen alakul ki csapadék. Szombaton felhőátvonulások lesznek többnyire kevés, északkeleten több felhővel, többórás napsütéssel. Néhol futó zápor, az Északi-középhegységben és a Bakonyban hózápor is lehet. Estétől az északnyugatira forduló szél többfelé megélénkül, szombaton több helyen meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +5 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 4 és 9 fok között alakul.