Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-11-24 16:52:49

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    A kettősség továbbra is megmarad szárazföldünkön. Nyugatabbra ciklonok, míg keleten magasnyomás alakítja az időjárást. Hazánktól délnyugatra egy mediterrán ciklon alakult ki, amely területén erősen felhős az ég, és több helyen eső, zápor, Olaszország déli részein zivatar, míg északon a magasabban fekvő részeken havazás is előfordul. Spanyolországot, Franciaország déli részét egy újabb ciklon éri el, de ebből még csak elvétve alakul ki kisebb eső. Kontinensünk keleti részén továbbra is egy nagykiterjedésű anticiklon található. A magasnyomás peremén sokfelé köd, illetve rétegfelhőzet is előfordul, ami helyenként csak igen lassan, vagy egyáltalán nem oszlik fel. A csúcshőmérséklet Európa nagy részén általában 8 és 16 fok között alakul. Keleten a már említett anticiklon mentén napközben is tartósan 0 fok alatt marad a hőmérséklet, a leghidegebb részeken -10 fok is előfordul. A Kárpát-medence időjárásában hétfő estig átmenetileg anticiklonális hatások érvényesülnek, hétfő hajnalban többfelé képződik köd, rétegfelhőzet.


    Várható időjárás az ország területén hétfő estig:
    -------------------------------------------------

    Az éjszaka folyamán a Dunántúl nyugati felén, az Alföldön nagy területen, másutt helyenként köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet képződik, az ország többi részén derült marad az ég. A ködös tájakon szitálás előfordulhat. Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon tartósan megmaradhat az alacsonyszintű felhőzet, másutt a köd a délelőtt folyamán feloszlik. Ezt követően kisüt a nap, de északkeleten átmenetileg több lehet a felhő, ám ebből a csepergésen kívül számottevő csapadék nem valószínű. Éjszaka mérséklődik a légmozgás, iránya hétfőn a Dunától keletre már északkeleti, míg máshol déli, délkeleti lesz.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -2 és +5 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn általában 8 és 13 fok között várható. A tartósan borult tájakon azonban pár fokkal hidegebb is lehet.