József napja van. | 2024.03.19

Andy Vajna gyűjteménye is szerepel a Nagyházi Galéria árverésén

2019-11-22 16:14:00

Andy Vajna (1944-2019) gyűjteményét és filmes relikviáit is elárverezi régi mesterek, 19. és 20. századi festmények, műtárgyak, bútorok és ékszerek mellett a Nagyházi Galéria jubileumi, 250. karácsonyi aukcióján.

    Andy Vajna több mint 200 tételből álló kollekcióját december 7-én bocsátják árverésre - hangzott el a pénteki budapesti sajtótájékoztatón. Az aukció bevételének egy része jótékonysági célt szolgál, melyet Andy Vajna özvegye a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Gyermekszív Központja számára adományoz és ebből az összegből kapnak végkielégítést az elhunyt producer egykori munkatársai.
    A tételek között szerepelnek Alan Parker angol filmrendező, producer Andy Vajnának készített rajzai és jegyzetei, a Rambo-filmek kései, valamint a Die Hard és a Rambo forgatási képei. Mindezek mellett lehet licitálni Andy Vajna személyes tárgyai, bútorai közül a hongkongi időszakából származó kínai bútorokra és arra az ebédlőasztalra a hozzá tartozó székekkel együtt, amely gyakori helyszíne volt a producer házában tartott megbeszéléseknek. Az íróasztallá alakított rulettasztal korábban a kaszinós irodájának meghatározó bútora volt. Napi használati tárgya volt az a Thaiföldről származó szivardoboz, amelyben a kedvenc szivarjait tartotta.
    A személyes használati tárgyak közül a legértékesebb tétel a Bentley Continental GTC kabrió, amelyet a producer még 2007-ben vásárolt az Egyesült Államokban. Művészeti gyűjteményéből kiemelkedik Munkácsy Mihály 1880-ban készített Krisztus Pilátus előtt (Tanulmányfejek) című képe, amelynek kikiáltási ára 28 millió forint. Ezen kívül több Kovács Margit-alkotást is elárvereznek.
    Licitálni lehet Andy Vajna filmproduceri munkásságának fő állomásait, kapcsolatait, barátok, munkatársak, színészek, rendezők együttműködését dokumentáló fotókra, plakátokra és filmes kellékekre. A fotókon sok más mellett Robert Redford, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger, Bruce Willis, Jeremy Irons, Madonna, Demi Moore, Alan Parker, Sean Connery, Samuel L. Jackson tűnnek fel. Mindezek mellett árverésre bocsátják a producer ma már ritkaságnak számító videókazetta- és DVD-gyűjteményét is.
    Lengyel László művészettörténész arról beszélt, hogy az aukciósház jubileumi árverésén több mint ezer tárgyra licitálhatnak az érdeklődők sokféle műfajban. A közlekedés iránt érdeklődők számára ajánlják az aukció legrégebbi tárgyát, az 1400-as évek közepén készült reneszánsz kereket, amely technikatörténeti szempontból is különlegesnek számít.
    A tételek közül felhívta a figyelmet az anyag legkorábbi alkotására, a késő manierista, kora barokk nagymesternek, a lombardiai Cesare Procaccininek az alkotására, valamint Francesco Fontebasso, a velencei késő barokk egyik kiemelkedő mesterének művére és egy ismeretlen holland mester tengeri csatát megjelenítő festményére.
     Nagyházi Marietta, az aukciósház vezetője felidézte: a galéria 1984-ben alakult Budán, 1994-ben költöztek Pestre, a Balaton utcába. A Nagyházi Galéria volt az első magánkézben lévő aukciósház Magyarországon. 1994 áprilisában rendezték első árverésüket a londoni Sotheby's aukciósház közreműködésével, huszonöt év alatt több mint százezer tárgyat árvereztek el. A galéria kollekcióiból és aukcióiból a magángyűjtemények mellett állami és külföldi múzeumok gyűjteményeit is gyarapították. A galéria profiljába a festmények mellett bútorok, szőnyegek, iparművészeti tárgyak tartoznak, Andy Vajna gyűjteményének köszönhetően pedig filmes relikviákkal bővül a kínálatuk - mondta az aukciósház vezetője.
    A galéria jubileumi karácsonyi árverését december 3-án, 4-én, 5-én és 7-én tartják Budapesten.