József napja van. | 2024.03.19

A Kúria dönt a roma szervezetek NVB elleni beadványáról

2019-11-22 16:05:00

A Kúria három napon belül dönt a roma szervezetek kifogásáról, amit a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ellen nyújtottak be, amiért az NVB elnöke december 3-ára hívta össze az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) alakuló ülését.

    A roma országos nemzetiségi választás eredménye szerdán emelkedett jogerőre, miután a Kúria elutasította az NVB eredménymegállapító határozata ellen benyújtott jogorvoslati kérelmet. A képviselők hétfőn vehetik át mandátumukat, az NVB elnöke pedig december 3-ára hívta össze a 47 tagú országos önkormányzat alakuló ülését.
    A nemzetiségek jogairól szóló törvény szerint az országos nemzetiségi önkormányzat testületének alakuló ülését az NVB elnöke hívja össze a választást követő harminc napon belüli időpontra. Mivel november 3-án tartották a roma nemzetiség országos választásának megismételt szavazását Sárkeresztúron, a harminc napos határidő ettől a naptól számítódik.
    Az NVB elnökének döntése ellen pénteken a Fiatal Romák Országos Szövetsége elnöke nyújtotta be, egyetértésben a Roma Polgárjogi Mozgalom B.-A.-Z. Megyei Szervezetével és a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete - Központi Szervezetével. Ebben Farkas László arra hivatkozik, semmi sem indokolja az önkormányzat késleltetett megalakulást, és kéri, hogy az elnök a mandátumátadás napjára hívja össze az alakuló ülést. Jelezte: amennyiben ez nem történik meg, úgy demonstrálni fognak az NVB székháza előtt, mert az időhúzás nemcsak erkölcsi, hanem anyagi károkat is okoz az ORÖ-nek.
    A Nemzeti Választási Iroda közölte: a beadványt pénteken továbbították a Kúriára.