József napja van. | 2024.03.19

Időjárás-jelentés

2019-11-17 20:19:35

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:



    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Európa időjárási helyzete lényegesen továbbra sem változik: nyugati felén ciklonok örvénylenek, keleten anticiklon található. A magasnyomás területén is sok a felhő, de csak kisebb körzetekben fordul elő csapadék, hó, illetve az alacsonyszintű rétegfelhőzetből és ködből szitálás, Nyugat- és Közép-Európa térségében pedig a ciklonok és frontjaik többfelé okoznak esőt, záport. A hőmérséklet csúcsértéke a kontinens középső és déli tájain általában 10 és 18 fok között alakul, de 20, 22 fok is előfordul. Európában fagypont alatti maximumot nagyobb területen csak a Skandináv-félsziget egy részén mérnek. A Kárpát-medence fölé vasárnap száraz, éjszakától délnyugat felől átmenetileg nedves levegő áramlik, többfelé csapadék is várható, és hétfőre néhány fokkal mérséklődik a nappali felmelegedés.


    Várható időjárás az ország területére hétfő estig:
    --------------------------------------------------

    Kezdetben változóan felhős idő várható csapadék nélkül, majd éjszaka a nyugati és középső országrészben erősen megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, és délnyugaton, nyugaton elered az eső. Reggel, kora délelőtt keleten is nagyrészt bezáródik a felhőtakaró, a csapadék a középső országrész fölé helyeződik, miközben délnyugaton, nyugaton egyre nagyobb területen kiderül az ég. Hétfő kora délutánra a Dunántúl után a középső tájak fölül is elvonulnak a felhők, ekkortól inkább már csak északkeleten eshet. Hajnalig a délkeleti szelet sokfelé élénk, több helyen erős lökések kísérik, hétfőn napközben a déli, délnyugati szél már kisebb területen lesz élénk, néhol erős.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet északkeleten általában 4 és 8, másutt 8 és 12 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 12 és 16 fok között várható, de a Tiszántúl egy részén 17, 18 fok is lehet.