József napja van. | 2024.03.19

Szabó Tünde: fontos, hogy a magyar gyerekek külföldi kultúrák sportágaival is megismerkedjenek

2019-11-17 17:41:49

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint fontos, hogy a magyar gyerekek minél több sportággal megismerkedjenek, köztük olyanokkal, mint a brazil gyökerű capoeira, amely jól ötvözi a sport és a kultúra elemeit.

    Szabó Tünde ennek szellemében vállalta el a hétvégén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Sportközpontjában második alkalommal megrendezett nyílt capoeira Európa-bajnokság fővédnöki tisztét és a vasárnapi döntőket követően személyesen adta át a díjakat a legjobbaknak.
    "A capoeira egy fantasztikus hagyományokkal rendelkező, művészi elemekre épülő sportág. Művelői zenére mutatják be akrobatikus táncelemekkel teli gyakorlatukat, így egy jó példa arra, hogy a sport a kultúra szerves része" - fogalmazott Szabó Tünde.
    Az államtitkár hangsúlyozta: a capoeira tulajdonképpen egy jó kedélyű harcművészet, amelyben nincs fizikai érintkezés a versenyzők között, ugyanakkor az elemek rendkívül látványosak, ezért kortól függetlenül mindenkinek jó szívvel tudja ajánlani.
    Szabó Tünde az MTI-nek elmondta, hogy a térség országgyűlési képviselőjeként külön örül annak, hogy az Európa-bajnokság gyermek kategóriájában a 12 esztendős nyíregyházi Petulante - polgári nevén Szabó Botond - lett a legjobb, akinek ő adhatta át az aranyérmet. Hozzátette: pozitívumként értékeli azt is, hogy a brazil tanítómesterek a verseny után több hónapig itt maradnak még, hogy átadják tudásukat a fiataloknak, valamint képezzék a hazai szakembereket.
    A szervezők tájékoztatása szerint a Mestre VT által szervezett budapesti nyílt capoeira Európa-bajnokságon hét nemzet - magyar, olasz, szlovén, lengyel görög, szlovák és brazil - képviselői vettek részt, a közel száz harcos öt kategóriában mérette meg magát. A legfiatalabb résztvevő mindössze hét esztendős, a legidősebb 40 év feletti volt.
    A capoeira egykor a brazíliai rabszolgák harci művészete volt, amelyet később betiltottak. Az 1940-es évektől kezdve azonban már nemzeti sportnak számít Brazíliában, majd az 1980-as években elindult világhódító útjára. Magyarországon 2005 óta lehet művelni.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink