Tivadar napja van. | 2024.04.20

Német lap: Ankara szerint Athén visszatoloncolt Törökországba több tízezer embert illegálisan

2019-11-14 13:08:32

Illegálisan küldtek vissza a görög hatóságok Görögországból Törökországba több tízezer embert török kormányzati dokumentumok szerint - jelentette csütörtökön a Der Spiegel című német hírmagazin.

    Az ankarai belügyminisztérium dokumentumai alapján a görög hatóságok az utóbbi 12 hónapban - tavaly novembertől idén novemberig - 58 283 ember esetében alkalmazták a visszaszorítás (Push-Back) jogsértő módszerét.
    Ezek az emberek menedékjog iránti kérelem benyújtásának szándékával keltek át Törökországból Görögországba, és a görög hatóságok úgy távolították el őket az ország területéről, hogy nem tudták érvényre juttatni szándékukat, holott a nemzetközi jogi előírások szerint mindenkinek jogában áll menedéket kérni egy országban, akkor is, ha illegálisan lépett be a területére.
    A legtöbb érintett - 16 435 fő - pakisztáni állampolgár, utánuk az afganisztáni, a szomáliai, a bangladesi és az algériai állampolgárok csoportja következik. Az illegálisan visszatoloncoltak között több mint 4500 szíriai állampolgár is van.
    A török belügyminisztérium adatai szerint a jogsértő visszaszorítási akciók a görög-török szárazföldi határ térségére jellemzőek. A tárca azzal vádolja a szomszédos ország hatóságait, hogy az érintetteket a határátlépés után őrizetbe veszik, bántalmazzák, kirabolják, majd visszaküldik török területre.
    A Der Spiegel beszámolója szerint a minisztériumi dokumentáció tartalmaz egy sor esetleírást, interjúkat és fényképfelvételeket, amelyeken a tárca állítása szerint a görög hatóságok bántalmazása miatt keletkezett sérülések láthatók.
    A görög fél vitatja a török fél állításait - írta a Der Spiegel, hozzátéve, hogy emberi jogi szervezetek évek óta hangoztatják, hogy a görög hatóságok rendszerszerűen toloncolnak vissza Törökországba embereket illegálisan, menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül.