Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-11-13 17:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Európa nagy részének időjárását ciklonok és frontjaik alakítják, emiatt sokfelé többnyire erősen felhős vagy borult az ég, csak átmeneti felszakadozások, rövid napos időszakok vannak. Többfelé, főként a frontok mentén esik az eső, záporeső, délkeleten néhol zivatar is előfordul, az északabbi tájakon, az Alpok térségében, valamint Csehország nyugati területén pedig helyenként havazik. Ugyanakkor szárazföldünk keleti vidékén anticiklon helyezkedik el, területén többnyire erősen felhős, párás, ködös az idő, elvétve szitálás is kialakul, csak délen süt ki hosszabb időre a nap. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi, északkeleti részén 0, -12, délebbre 2 és 10 fok között változik. Enyhébb az idő a déli tájakon, ahol a kora délutáni órákra 11 és 21 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkánon néhol 22, 24, Krétán 29 fokot mérnek. Csütörtök estig a Kárpát-medence időjárását kezdetben még ciklon alakítja, majd egy köztes magasnyomás helyeződik fölénk.

    Várható időjárás csütörtök estig
    --------------------------------
    Szerdán az ország nagy részén erősen felhős lesz az ég, csak átmeneti felszakadozások lehetnek, több helyen várható eső, zápor, a Dunántúlon egy-egy zivatar is kialakulhat. Az éjszaka első felében erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, szórványosan valószínű csapadék, majd a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, és már csak keleten lehet eső. Csütörtökön a Dunántúlon változóan, keleten többnyire erősen felhős lesz az ég, és főként a Dunától keletre alakulhat ki szórványosan eső, záporeső. Szerdán a Dunántúlon az északnyugatira forduló, másutt a délkeleti szél többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik, viharos széllökés elsősorban az Észak-Dunántúlon, valamint délkeleten valószínű. A szél az éjszaka folyamán mindenütt mérséklődik, csütörtökön többnyire mérsékelt marad a légmozgás. 
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7, a Tiszántúlon 8 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön többnyire 9 és 14, keleten, északkeleten 15 és 17 fok között várható.