Auguszta napja van. | 2024.03.29

Ismét embert ölt a medve Maros megyében

2019-11-09 13:30:00

Medvetámadásra utaló sérülésekkel holtan találtak szombaton egy juhpásztort Romániában, Oláhkocsárd (Cucerdea) és Gyulas (Giuluş) közötti erdő környékén - közölte a Maros megyei rendőr-főfelügyelőség.

    A közeli Dicsőszentmárton rendőrségét egy oláhkocsárdi juhpásztor értesítette szombaton arról, hogy holtan találta egy erdő mellett 63 éves kollégáját, akit előző este óta nem  láttak. A férfi testén talált külsérelmi nyomok alapján a rendőrség azt gyanítja, hogy a férfi medvetámadás áldozata lett. A halál okát körülményeit a marosvásárhelyi igazságügyi orvostani intézetben végzendő boncolás és helyszíni vizsgálat nyomán fogják megállapítani. 
    Az esetről értesítették az illetékes erdőőrséget, környezetvédelmi ügynökséget és vadásztársaságot.
    Ez már a második halálos medvetámadás egy hónapon belül Maros megyében. Október közepén egy horgászt - Nyárádmagyarós jegyzőjét - sebesített meg halálosan a medve a Maros megyei Vámosudvarhelyen, a településtől hatszáz méternyire a Kis-Küküllő partján. 
    Két hete újabb két medvetámadás történt Romániában: akkor Bákó megyében egy embert megölt, Beszterce megyében pedig megsebesített egy férfit a medve és szinte naponta érkeznek hírek arról, hogy a medvék akár nagyobb településekre, iskolák udvarára is bemerészkednek.   
    Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma. A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.