Emma napja van. | 2024.04.19

Richter-vezérigazgató: 8-9 százalékos bevételnövekedés várható az idén

2019-11-08 12:15:00

Az idén 8-9 százalékkal nőhet a Richter csoportszintű árbevétele euróban számolva - mondta Orbán Gábor, a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója a harmadik negyedéves eredményeiket értékelő sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

    A gyógyszergyártás euróban számolt árbevételében 5-6 százalékos növekedés várható az idén.
    A vezérigazgató elmondta, hogy az orosz és a kínai piacon egész évben csökkenést várnak. Kelet-Európában stabil forgalom jöhet, egyéb FÁK-országban 10 százalékos növekedést, Ukrajnában 15 százalékos növekedést, Kínában viszont 30 százalékos csökkenést várnak ugyancsak euróban számolva.
    Az egyes piacokról elmondta, hogy Oroszországban csökkent a forgalom, rubelben több mint 5 százalékkal, ezzel számoltak. Az okok közé a nagykereskedői készletek csökkenését, a hatósági árcsökkentést sorolta. Az Egyesült Államokban jelentős volt a bevétel növekedése. Idén az első kilenc hónap során a devizaárfolyam-változások hatása 9,1 milliárd forinttal növelte a forintban kifejezett árbevételt - mondta. A kutatás-fejlesztésre fordított összegek nőttek, 18,5 százalékkal 36,5 milliárd forintra, ami az árbevétel 9,9 százaléka. Ez év végéig tovább fog nőni - mondta.
    Az eredményekről elmondta: a cariprazine skizofrénia indikációban törzskönyvi engedélyt kapott Szingapúrban és Thaiföldön, a biotechnológia területén pedig piacra került a csontritkulást kezelő Terrosa készítmény, ez utóbbiból idén 4 millió euró árbevétel keletkezett. A szerializáció bevezetése miatt elmaradt árbevétel 9 millió euró a FÁK-térségben és Kelet-Közép-Európában, az üzem kapacitása mostanra visszaállt.
    Az elemzői várakozásokat meghaladóan nőtt a Richter Gedeon Nyrt. árbevétele és nyeresége a harmadik negyedévben, a gyógyszeripari vállalat konszolidáltan 22,5 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 147,6 százalékkal nagyobb az előző évinél, árbevétele pedig 28,2 százalékos emelkedéssel 127,5 milliárd forint lett.
    A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A csütörtöki kereskedésben a papírok árfolyama 45 forinttal, 0,80 százalékkal 5575 forintra esett, forgalmuk 2 milliárd forintot ért el. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 6020 forint, a legalacsonyabb 4702 forint volt.