Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bakondi: jelentősen nőtt a migránsok száma Olaszországban

2019-11-06 10:12:25

Az év eleje óta jelentősen növekedett a migránsok száma Olaszországban és a helyzet tovább romolhat, mivel az új olasz belügyminiszter, Luciana Lamorgese civil szervezetekkel egyeztet arról, miként lehetne még hatékonyabbá tenni az illegális bevándorlók mentését - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerdán az M1 aktuális csatornán.

    Bakondi György hozzátette: Giuseppe Conte miniszterelnök kormánya arra készül, hogy felülbírálja az előző kormány által a líbiai partőrség támogatására szánt pénzösszegeket is.
    Ez világossá teszi, hogy az olasz határok megnyitása folyik - mutatott rá.
    Elmondta: a határok megnyitását célzó lépések azonnali következménye, hogy az Európai Unió a Matteo Salvini belügyminisztersége idején sokat emlegetett olasz költségvetési hiányról, illetve az ország feltételezett jogállami problémáiról már nem beszél. Úgy látszik, hogy az Unió szerint a kormányváltással megoldódottak ezek a problémák - fűzte hozzá.
    Bakondi György kitért arra is, hogy valamiféle megoldásként a máltai megállapodás szerint Franciaország és Németország 25-25 százalékát átveszi az Olaszországba érkező migránsoknak, de amennyiben kiderül róluk, hogy nem politikai menekültek, visszaküldi őket Olaszországba.
    A műsorban elhangzott, hogy az utóbbi napokban jött csoportokkal együtt 10 ezerre emelkedett az Olaszországba év eleje óta érkezett migránsok száma, utoljára az Alan Kurdi neveű civil hajó 88, egy teherhajó pedig 151 migránssal kötött ki az olasz partoknál.
    Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta, a migránsok növekvő száma Olaszországban nagyon bonyolult politikai, társadalmi és gazdasági kérdéseket vet fel, amelyek jelenleg nem a megoldás felé mozdulnak.