Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: Magyarország támogatja a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezetet

2019-10-31 15:13:00

Magyarország aktív tagja a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezetnek és elkötelezett amellett, hogy a világ teljesen mentes legyen a vegyi fegyverektől - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Hágában, miután tárgyalt Fernando Ariasszal, a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezet főigazgatójával.

    A megbeszélést követően Szijjártó Péter elmondta: a tömeges illegális migrációs hullámok, a terrorfenyegetettség növekedése, valamint a példa nélküli technológiai fejlődés "sajnálatos módon megnöveli a kockázatát" annak, hogy rossz szándékúak kezébe kerülnek veszélyes vegyi anyagok.
    "Annak érdekében, hogy az ebből fakadó veszélyeket és a kockázatokat megelőzzük és kiszűrjük, arra van a szükség, hogy a világon még létező összes vegyi fegyver megsemmisítésre kerüljön" - tette hozzá.
    Magyarország egyértelműen kiáll amellett, hogy minden ország a világon, amely még rendelkezik vegyi fegyverrel, haladéktalanul semmisítse meg azokat.
    A miniszter kiemelte: Magyarország 35 ezer euróval támogatja annak a labornak az építését, amely lehetővé teszi a veszélyes vegyi anyagok kiszűrését annak érdekében, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Világszervezet fel tudja venni a technológiai harcot is a vegyi fegyvereket esetlegesen kifejlesztőkkel.