Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kovács Zoltán: minden nemzetközi találkozó célja a magyar nemzeti érdek érvényesítése

2019-10-31 13:45:00

Orbán Viktor miniszterelnök minden nemzetközi találkozójának célja a magyar nemzeti érdek érvényesítése - mondta a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtökön a magyar kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök előző napi budapesti tárgyalását értékelve. Kovács Zoltán a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy 2025-ig rögzítették az energiaszállítás kereteit.

    Az államtitkár emlékeztetett, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin lehetőleg minden évben áttekinti a két ország kapcsolatrendszerét.
    A hazai ellenzék azonban "abszurd, álszent, képmutató" értelmezést ad a kapcsolatok jellegéről, "az ő aktív segítségükkel" pedig a nyugati sajtó is egy "nem létező" értelmezési keretet próbál adni a magyar-orosz viszonynak - fogalmazott Kovács Zoltán.
    Az államtitkár közlése szerint "a magyar posztkommunista ellenzék által adott értelmezési keret olyan politikai hisztériát sugalló, kettős mércét alkalmazó megoldásokat ad a nyugati sajtó szájába és számára, amelyek nyilvánvaló hazugságokra épülnek".
    Megjegyezte, hogy Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin elmúlt években zajlott találkozói sem számukban, sem jellegükben nem vethetők össze például az orosz elnöknek a német kancellárral, a francia elnökkel, vagy például olasz politikai vezetőkkel folytatott megbeszéléseivel.
    Kovács Zoltán azt is kiemelte, hogy Orbán Viktor minden nemzetközi találkozója a magyar nemzeti érdek szem előtt tartása mellett zajlik.
    A magyar nemzeti érdekérvényesítés jegyében találkozott Orbán Viktor az elmúlt hónapokban Donald Trump amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Emmanuel Macron francia elnökkel, a környező országok, illetve a visegrádi államok vezetőivel is - mondta.
    Magyar szempontból az orosz kapcsolatrendszer jellege, értelme is kizárólag a magyar nemzeti érdekből vezethető le - hangsúlyozta az államtitkár, kijelentve: a magyar érdek az, hogy a világ minden nagyhatalma érdekelt legyen Magyarország sikerében.
    Kiemelte: az ország NATO- és EU-tagsága nem zárja ki, sőt feltételezi az Oroszországgal fenntartott politikai viszonyt. A magyar nemzeti érdek szempontjából kiemelt politikai együttműködési területek között említette az államtitkár Szíria helyzetét, a migrációt vagy például a közel-keleti keresztény egyházaknak történő segítségnyújtást.
    A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kérdésre beszélt Magyarország energiabiztonságáról is, közölve: a magyar és az orosz gáz- és olajszállítók együttműködésének "keretbe foglalásával" 2025-ig az energiaszállítás kereteit és lehetőségeit rögzítették, ami nagyban megerősíti a magyar energiabiztonságot.
    Arra a kérdésre, hogy a hosszabb távú gázszállítási szerződésről még kell-e tárgyalni, azt felelte: annak részleteiről és a technikai pontosításáról még lesznek egyeztetések.
    Kovács Zoltán hozzátette továbbá: a paksi atomerőmű-bővítés ugyancsak Magyarország energiafüggetlenségének az egyik záloga.