Andrea napja van. | 2024.04.18

A vizsgált előrecsomagolt sárgarépák közül egy nem felelt meg a Nébih ellenőrzésén

2019-10-29 10:15:00

Előre csomagolt sárgarépákat vizsgált a legújabb Szupermenta tesztjében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), 11 mintából 10 megfelelt az élelmiszerbiztonsági előírásoknak, egy esetben azonban nem engedélyezett talajfertőtlenítő készítmény maradványokat találtak a szakemberek - közölte a hivatal kedden az MTI-vel.

    A nem megfelelt sárgarépában olyan hatóanyagot mutattak ki, amely ugyan az emberi szervezetre akut egészségügyi károsító hatást nem jelent, a jogszabályok alapján azonban kizárólag üvegházakban, uborka és paprika kultúrákban lehet használni. Ezért az érintett termelővel szemben a Nébih hatósági eljárást indított és növényvédelmi bírságra is számíthat.
    A 11 ellenőrzött termék között 8 magyar, egy holland, egy olasz és egy osztrák származású sárgarépa szerepelt. A Nébih laboratóriumában a szakemberek elemezték többek között a sárgarépák növényvédőszer-maradék, kálium, nitrit és nitrát, nedvesség- és összescukor-tartalmát, valamint megmérték a termékek béta-karotin és C-vitamin tartalmát is.
    A kedveltségi teszten a Magyar Zöldség Gyümölcs sárgarépa végzett az élen, a második helyezést a Top Carrots sárgarépa nyerte el, a dobogó harmadik fokára pedig a Tesco sárgarépa került.