Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az egri teátrumban folytatja munkáját a szolnoki színház eddigi művészeti vezetője

2019-10-17 18:29:00

Az egri Gárdonyi Géza Színházban folytatja munkáját művészeti vezetőként Kiss József színész, rendező, drámaíró, aki korábban a szolnoki Szigligeti Színházban dolgozott.

    Az egri teátrum csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint ezzel egy régóta tervezett színházvezetői modell valósult meg a hevesi megyeszékhelyen, ahol Kiss József Blaskó Balázs igazgató munkáját segíti a továbbiakban.
    Az új művészeti vezető fontos feladatának tekinti, hogy vonzóvá tegye a teátrumot a fiatalok számára. A közleményben Kiss József emlékeztetett: Szolnokon ez a gondolat hívta életre az Ádámok és Évák Ünnepét, mely program keretében minden évben egy közös előadást hoz létre a város diáksága. Így került színpadra Az ember tragédiája, a Magyar regék és mondák vagy Arany János balladái.     A dokumentum idézi a művészeti vezetőt, aki arról beszélt, hogy rendkívüli munkabírású, tehetséges és egyedi arculatú társulatot ismert meg Egerben. Kiemelte, az elmúlt években közösen vitték színre a Black Comedy és a Két úr szolgája című darabokat. Egyúttal jelezte: meggyőződése szerint a népszínházaknak minden téren a legmagasabb színvonalra kell törekedniük, miközben arról sem szabad megfeledkezniük, hogy vidéken személyesebb, közvetlenebb, "ízesebb" hangulatú előadásokat lehet létrehozni.     Kiss József 1985-ben szerzett színész, majd két évvel később rendezői diplomát. Harcolt a szombathelyi színház megalapításáért, 2002-től egy éven át a miskolci Nemzeti Színház prózai tagozatának vezetője, 2007-től a Szigligeti Színház művészeti vezetője volt. Szolnoki rendezői munkásságát olyan nagy sikerű alkotások fémjelzik, mint a Rómeó és Júlia, az Országúton, Az angyalok nem sírnak, a Tizenkét dühös ember vagy Az őrült naplója Tahi-Tóth Lászlóval. Kiss József Jászai Mari-díjas művész, drámaíróként ebben az évadban jegyzi huszadik bemutatóját.