Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-10-17 17:45:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Kontinensünk északnyugati felén, harmadán egy többközéppontú ciklonrendszer és a hozzá tartozó légköri frontok teszik változékonnyá az időjárást: ezeken a tájakon többnyire erősen felhős az ég, és többfelé esik az eső, Skandinávia északi vidékein havazik. Ezzel szemben a Földközi-tenger medencéjében, valamint Közép- és Kelet-Európában egy nagykiterjedésű anticiklon az uralkodó. Hatására nagy területen szinte zavartalan a napsütés, de előfordulnak olyan térségek, ahol csak lassan oszlik fel az éjszaka képződő köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet. A hőmérséklet csúcsértéke a nyugati és az északi országokban többnyire 11 és 19 fok között, a Skandináv-félsziget északi részén csupán fagypont körül alakul. Délkelet felé haladva egyre melegebb van, a Balkán-félszigeten 28, 29 fokot is mérnek. Péntek estig változatlanul anticiklon határozza meg a Kárpát-medence időjárását, folytatódik a csendes őszi idő az ország nagyobb részén az átlagosnál jóval magasabb hőmérséklettel.

    Várható időjárás az ország területén péntek estig
    --------------------------------------------------
    Az ország nagy részén többnyire derült vagy gyengén felhős idő lesz. Éjszaka többfelé képződik köd, illetve alacsonyszintű rétegfelhőzet, amely holnap főként az Alpokalján és a Kisalföldön néhol tartósan is megmaradhat, másutt várhatóan még délelőtt feloszlik. Csapadék nem valószínű, legfeljebb a ködös tájakon lehet néhol ködszitálás. Estig a Kisalföldön, pénteken a Dunántúlon másutt is többfelé megélénkül a délies szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul, ám a derült, szélvédett, hidegre hajlamos vidékeken ennél hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet pénteken többnyire 19 és 26 fok között várható, de főleg az Alpokalja, valamint a Kisalföld tartósan ködös tájain ennél jóval alacsonyabb értékek is valószínűek.