Gedeon napja van. | 2024.03.28

Többeket előállítottak törökök és kurdok közötti összecsapás miatt Hollandiában

2019-10-17 12:30:00

Huszonhárom embert vettek őrizetbe a hollandiai Rotterdamban a Törökország szíriai hadműveletét elítélő szerdai tüntetés során a helyi török és kurd közösség tagjai között kitört összetűzések miatt - közölte csütörtökön a rendőrség.

    A két közösség tagjai röviddel a kurd kisebbség által szervezett megmozdulás után tűztek össze, mivel a török közösség ellentüntetést hívott össze a helyszínen.
    Rendőrségi információk szerint az előállítottakat, akik legtöbbjénél csavarhúzót, vagy más fegyverként is használható tárgyat találtak, nyílt erőszak és agresszió elkövetésével, valamint bántalmazással vádolják.
    A Rotterdam belvárosában tartott tiltakozó megmozdulás során kitört összetűzés során három rendőr könnyebben megsebesült.
    Mark Rutte holland miniszterelnök a parlament Törökország szíriai offenzívájával foglalkozó alsóházi vitáján határozottan elítélte az erőszakot.
    "Önök demonstrálhatnak ebben az országban, de mi az ilyet civilizált módon csináljuk. A társadalmi konfliktusokat párbeszéd útján kell megoldani és nem olyan eszközökkel, ahogy azt Rotterdamban láttuk. Ez teljes mértékben elfogadhatatlan" - idézte Rutte szavait a holland média.
    A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Törökország által terrorszervezetnek minősített, Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.
    Hollandia több más uniós ország mellett az offenzíva megkezdését követően bejelentette, ideiglenesen leállítja a Törökországnak szánt fegyverszállításokat.