Gedeon napja van. | 2024.03.28

Időjárás-jelentés

2019-10-15 16:15:36

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Északnyugat-, Nyugat-Európa időjárását többközéppontú ciklon, illetve a hozzá tartozó frontok alakítják. Hatásukra elsősorban a frontok mentén erősen felhős az ég, és több helyen esik az eső, záporeső, a Földközi-tenger középső medencéjében helyenként zivatarok is kialakulnak. Sekély ciklon okoz felhős időt az Ural előterében is. A két rendszer között anticiklonális hatások a meghatározóak, a hajnali ködfoltok feloszlása után általában kevés a felhő, napos az idő, csapadékról nem érkezik jelentés. A legmagasabb nappali hőmérséklet kontinensünk északi területén általában 2 és 11 fok között alakul. Ettől délebbre jóval melegebb van, a délutáni órákra többnyire 18 és 27 fok közé melegszik fel a levegő, sőt a Balkánon és Dél-Franciaországban néhol 28, 29 fokot mérnek. Szerda estig a Kárpát-medencét is megközelíti, majd eléri a tőlünk nyugatra elhelyezkedő hullámzó front, amely felettünk fokozatosan feloszlik.

    Várható időjárás az ország területén szerda estig
    -------------------------------------------------
    Éjszaka nagyrészt derült lesz az ég, főként az Északi-középhegység térségében, valamint délnyugaton köd képződhet, hajnalban pedig nyugaton megnövekszik a felhőzet, és a határvidéken néhol zápor már lehet. Szerdán nyugat felől átmenetileg tovább növekszik, de közben szakadozik is a felhőzet, és főként a Dunántúlon és középen alakulhat ki eső, zápor, reggel, délelőtt a nyugati megyékben egy-egy zivatar is lehet. Kezdetben keleten, majd nyugaton valószínű több napsütés. Reggelig a déli, szerdán az északnyugatira forduló szél megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 13 fok között alakul, de északkeleten néhol hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán többnyire 18 és 25 fok között alakul, ám északnyugaton, nyugaton csak 15, 17 fok valószínű.