Gedeon napja van. | 2024.03.28

Simone Biles maga sem érti, hogy csinálja

2019-10-11 09:59:00

 

Az immár 16-szoros világbajnok tornász, Simone Biles elmondta, néha ő maga sem érti, hogyan képes végrehajtani különleges gyakorlatait.

 

    Biles csütörtökön megnyerte a női egyéni összetett döntőjét a Stuttgartban zajló világbajnokságon. Ugyanúgy 2,1 ponttal előzte meg a második helyezettet, mint a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpián.
    Az eredményhirdetés után az amerikai sportoló elárulta, néha ő maga is elgondolkozik rajta, hogyan csinálja az egyedülálló gyakorlatait.
    "Időről időre úgy érzem, mintha testen kívüli élményem lenne, és néha azt gondolom, hogy őrült vagyok. Amikor videón megnézem, arra gondolok: Istenem, hogyan csináltam?" - nyilatkozta boldogan Biles.
    A 22 éves sportolónak ez volt a 16. világbajnoki címe - egyéni összetettben az ötödik -, egyben a 22. érme. Utóbbi rangsorban már megdöntötte az orosz Szvetlana Horkina női rekordját, és a fehérorosz Vitalij Scserbo abszolút csúcsának (23) megjavítására is jó esélyei vannak.
    Mint kifejtette, nagyon bízik magában, a gyakorlataiban, és manapság sokkal magabiztosabb, mint például az olimpián. Leszögezte, hogy élete első világbajnoki címét semmi nem múlja felül, mert az örök emlék, de minden siker nagyszerű élmény számára, ami nagyon izgatottá teszi, és ugyanúgy ünnepli, mint az első.
    Biles arról is beszélt, hogy az érmeit nem egy jól látható helyen, például egy vitrinben őrzi odahaza, mert az édesanyja elzárva tartja azokat egy széfben.
    Az ezüstérmet a kínai Tang Hszi-csing nyerte, aki a selejtezőben csupán a 21. helyen végzett, és nem is kvalifikált a döntőbe, de a csapata becserélte a megsérült Liu Ting-ting helyére.
    "Örülök, hogy képes voltam megnyugtatni magamat, és ezúttal nem voltam ideges. A selejtezőben rontottam, éppen ezért még inkább eltökélt voltam, hogy a döntőben jól teljesítsek" - nyilatkozta.
    Elárulta, csak saját magára összpontosított, és arra, hogy a lehető legjobban teljesítsen, ezért nem is figyelt az eredményre, nem nézte a pontszámokat. Amikor a talajgyakorlata után rájött, hogy már biztosan érmet nyer, nagyon meglepett és boldog volt.
    "Ez az ezüstérem további fejlődésre ösztönöz és magabiztosabbá tesz" - vélekedett.
    A bronzérmes orosz Anzselina Melnyikova elmondta, két dolognak is nagyon örül, hiszen ez a harmadik világbajnoksága, de az első dobogós helyezése egyéni versenyben, másrészt gerendán most jutott először 14 pont fölé.
    A stuttgarti világbajnokság pénteken a férfiak egyéni összetett döntőjével folytatódik.