Auguszta napja van. | 2024.03.29

Börtönbüntetésre ítéltek egy szexuális kényszerítéssel vádolt iskolai igazgatóhelyettest

2019-10-03 19:11:00

Szexuális kényszerítés és kiskorú veszélyeztetése miatt 4 év 3 hónap börtönbüntetésre ítélt az első fokon eljáró bíróság egy férfit, aki egy budapesti iskola igazgatóhelyetteseként szexuálisan közeledett több, a felügyelete alatt álló diákja felé - közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön az MTI-vel.

    Emellett a bíróság 5 évre eltiltotta a vádlottat a 18 év alattiak nevelésével, felügyeletével, gondozásával és gyógykezelésével kapcsolatos minden foglalkozástól, tevékenységtől.
    A közlemény szerint a vádlott az eljárás során végig tagadta a bűncselekmények elkövetését. A bíróság viszont - a tanúvallomások, a szakértői vélemények és okirati bizonyítékok alapján - megállapította, hogy a vádlott 2012 júniusa és 2017 januárja között a tanár-diák kapcsolaton túlmenő bizalmi viszonyt alakított ki felügyelete alatt álló, vele szemben kiszolgáltatott helyzetben lévő diákokkal. Tekintélyét felhasználva törekedett arra, hogy a kiskorú fiúkkal szexuális kapcsolatot létesítsen, ennek érdekében hosszabb időn keresztül szexuális tartalmú üzeneteket küldött nekik.
    A Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság négy sértett vonatkozásában a kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetését mondta ki, míg az egyik sértett esetében - mivel a cselekmény a diák 18. életévének betöltése után, fenyegetést is alkalmazva folytatódott - a folytatólagosan elkövetett szexuális kényszerítés bűntettét is megállapította.
    A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott büntetlen előéletét és az eljárás - neki fel nem róható - elhúzódását. Súlyosbító körülményként vette azonban figyelembe azt, hogy a vádlott a cselekményét "hosszú időn át, kitartó szándékkal követte el".
    Az ítélet nem jogerős - olvasható a közleményben.