Emma napja van. | 2024.04.19

Migrációs vita kerekedett az olaszországi Bolognában egy tészta körül

2019-10-02 19:24:45

Az olasz egyház, politika és gasztronómia képviselői is beszálltak a bolognai konyha egyik jelképe, a tortellino tészta körül kirobbant vitába, amelyet a hagyományosan használt sertéshús nélkül akartak elkészíteni a helyi muzulmán bevándorlók miatt - jelentette a bolognai sajtó szerdán.

    Matteo Maria Zuppi Bologna érsek kezdeményezte, hogy a város védőszentje Szent Petronius október 4-i ünnepére készítendő tortellino az idén ne sertés-, hanem baromfihúsból készült tölteléket kapjon.
    Legyen ez a "befogadás" tortellinója! - javasolta a közép-olaszországi város katolikus vezetője, akit Ferenc pápa szombaton avat bíborossá.  Zuppi érsek saját városában a szegények segítőjeként ismert, amiért kiérdemelte az "utca püspöke" elnevezést. Más egyházi vélemények szerint a könnyedebb tésztatöltelék nem csak az esetleg muzulmán vallású bevándorlóknak szól, hanem a város idősebb és diétásan táplálkozó lakosságának is szól.
    Az első bolognai püspök, az 5. században élt Szent Petronius ünnepnapján a város utcáin és éttermeiben rendezett népünnepségen a tipikus helyi gasztronómiai specialitásként ismert tortellinót szolgálják fel levesben. Az évszázados és védett recept szerint a tészta tölteléke sertéshúsból készül.
    Az érsek kezdeményezése széles vitához vezetett. Ivana Barbieri, az olasz szakácsszövetség vezetője kijelentette, "Bologna nyitott és befogadó város, de a tortellino szent, és nem cserélhet receptet!".
    A bolognai Tortellino Egyesület elnöke, Alberto Salvadori bejelentette, készek városi sztrájkot hirdetni, ha a tészta töltelékéből kihagyják a sertéshúst.
    A helyi rászorulókat, köztük a migránsokat is segítő Népkonyha nevű menzaszolgálat alapítója Roberto Morgantini szerint a sertéshús nélküli tortellino "csak azt akarja elérni, hogy másokat is bevonjunk a helyi hagyományokba".
    A kérdés politikai üggyé nőtte ki magát: Matteo Salvini az ellenzéki Liga vezetője megjegyezte, hogy a sertéshús nélküli tortellino olyan mint a szőlő nélküli vörösbor. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke Giorgia Meloni úgy vélte, már az olasz gasztronómia történetét is meg akarják semmisíteni.
    A valamivel több mint 390 ezer lakosú Bolognában meghaladja a 60 ezret a letelepedett bevándorlók száma. Tizenhat százalék köztük a román, majd a Fülöp-szigeti, bangladesi, pakisztáni és marokkói bevándorlók következnek.