Gedeon napja van. | 2024.03.28

A kiesett jelölt helyett nem lehet újat állítani

2019-09-27 18:29:00

 A választás előtt "kiesett" (azaz visszalépő, vagy elhalálozott, esetleg választójogát elvesztő) jelöltek helyett nem lehet új jelölteket állítani az októberi önkormányzati választáson.

    Minden választáson előfordul, hogy jelöltek a nyilvántartásba vételük és a választás közötti öt hétben visszalépnek, elhaláloznak vagy elveszítik választójogukat. Az öt évvel ezelőtti önkormányzati választáson például több mint négyszázan léptek vissza és tízen elhaláloztak a választás előtt. A Nemzeti Választási Iroda nyilvántartása szerint a mostani, október 13-ai voksolás előtt már több mint 260-an visszaléptek, négyen elvesztették választójogukat és hat jelölt hunyt el.
    Az NVI nyilvántartása szerint elhunyt Korán István Attila (Fidesz-KDNP) vattai és Szekó József (Fidesz-KDNP) mohácsi polgármesterjelölt, valamint négy független egyéni listás jelölt: Kun László fábiánsebestyéni, Nagy Norbert kisasszonyfai, Papp Miklósné teremi és Schmidt Ferenc pásztói jelölt.
    Ezeket a jelölteket a választási eljárási törvény szerint "le kell húzni" a szavazólapról, ezt a szavazólapokat nyomtató ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. a szavazás előtti utolsó hétig, október 4-éig tudja "követni", és ezekben az esetekben új szavazólapot nyomtatnak. Az október 4-e után kieső jelölteket a helyi választási irodák "húzzák le" a szavazólapokról.
    A kiesett jelöltek helyett - mivel a jelöltek nyilvántartásba vétele szeptember elején lezárult - már nem indulhatnak új jelöltek.