Auguszta napja van. | 2024.03.29

Párizs városa kitüntette Havasi Jánost, a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatóját

2019-09-26 15:45:00

Párizs városa nagyérmének ezüst fokozatával tüntették ki csütörtökön Havasi Jánost, a Párizsi Magyar Intézet (PMI) volt igazgatóját.

    A kulturális intézet nyáron leköszönt vezetője "az európai kapcsolatok erősítéséért, valamint a városháza és a kulturális intézetek közti jó együttműködés elősegítéséért" járó előismerést a Párizsi Külföldi Kulturális Intézetek Fórumának (FICEP), valamint a német, a luxemburgi és a spanyol intézetek távozó vezetőivel együtt vette át a párizsi városházán.
    Az Anne Hidalgo párizsi főpolgármester által adományozott kitüntetést Hermano Sanches Ruivo, a párizsi önkormányzat európai ügyekért és nemzetközi kapcsolatért felelős tanácsadója adta át.
    Hermano Sanches Ruivo méltatásában kiemelte: a Párizsi Magyar Intézet olyan rendezvények irányában is nyitottnak mutatkozott, amelyek rendhagyóknak is tekintethetők. Példaként említette a török intézet nemzetközi vacsoráját, amelyet az iszlám hívők éves böjti időszakának, a ramadánnak a lezárására szerveztek.
    Havasi János az MTI-nek elmondta: a kitüntetést nem kizárólag személyes érdemének tekinti, hiszen a Párizsi Magyar Intézet régóta aktív szerepet vállal a FICEP munkájában. Ennek köszönhetően szoros kapcsolat alakult ki a párizsi városházával, s a PMI nemcsak európai uniós rendezvényeknek, hanem más kultúrákhoz tartozó megmozdulásoknak is otthon biztosított, valamint nyitottnak mutatkozott a városháza stratégiai partnereinek irányában.
    Párizs városának nagyérmét 1911-ben alapították, az önkormányzati képviselők vagy a fővárosi egyesületek ajánlására Párizs főpolgármestere adományozza "a fővárosért kiemelkedő tettet végrehajtó személyének". Az elismerésnek több fokozata létezik: bronz, ezüst, nagyezüst, vermeil és nagy vermeil.