Gedeon napja van. | 2024.03.28

Balatonszepezden decemberben voksolnak, Lakhegyen még nincs döntés

2019-09-24 15:15:00

A Veszprém megyei Balatonszepezden decemberre írták ki az időközi polgármester-választást, a Zala megyei Lakhegyen azonban még nem döntöttek az új polgármester és képviselők megválasztásának időpontjáról.

    A magyarországi települések közül Balatonszepezden és Lakhegyen jelöltek hiánya miatt nem tudnak október 13-án polgármestert választani, Lakhegyen képviselőket sem.
    Balatonszepezden az önkormányzat által az MTI-hez kedden eljuttatott tájékoztatás szerint december 8-ára tűzte ki az időközi polgármester-választást a helyi választási bizottság. A településen október 19-én indul a jelöltállítás, így november 4-éig lehet majd leadni az ajánlóíveket.
    Az időközi polgármester-választás időpontjáig a jelenlegi, független polgármester, Sebestyén László mandátuma meghosszabbodik. Október 13-án azonban a képviselő-választás nem marad el a településen, és a megyei listára is szavazhatnak a balatonszepezdiek.
    Lakhegyen egyelőre nem döntöttek az időközi választás időpontjáról - közölte a helyi választási bizottság elnöke kedden az MTI megkeresésére. Béry Lászlóné azt mondta, hogy a szükséges eljárási határidőket és az év végi ünnepeket is figyelembe véve januárra lenne érdemes kiírni az időközi szavazást. Erről azonban a bizottság tagjaival még nem egyeztettek.
    Ürmösiné Kőmíves Eleonóra, az Egervárral közös önkormányzati hivatal jegyzője, egyben a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta: a zalai településen október 13-án a polgármester- és képviselőjelöltek hiánya ellenére lesz szavazás, de csak a megyei listára adhatja le voksát a helyben élő csaknem négyszáz szavazópolgár. A jelenlegi polgármester és a képviselő-testület mandátuma pedig meghosszabbodik a később kiírandó időközi választás időpontjáig.