Gedeon napja van. | 2024.03.28

Generációk háborúznak Kazincbarcikán az önkormányzati posztokért – Kazincbarcika jövője a tét

2019-09-22 22:45:28

Nem szokványos választási küzdelemnek vagyunk tanúi Kazincbarcikán. Az október 13-i választás kampányában látszatra pártok mérkőznek egymással, de valójában generációk küzdenek a polgármesteri székért, a tíz egyéni és négy listás képviselői helyért. Ma senki nem tudná megmondani, hogy hogyan állnak a választási esélyek Kazincbarcikán.

Szitka Péter vezette baloldali tömörülés jelöltjei (fotó forrása: facebook)

Szitka Péter (MSZP-DK) vezette baloldali tömörülés jelöltjei már több cikluson keresztül töltenek be pozíciókat a képviselő-testületben, megválasztásuk esetén nem lehet számítani új irányvonalra a város vezetésében. A jelöltek többnyire az idős korosztályt képviselő férfiak. Több baloldali városlakó szerint, hiányoznak a csapatukból a nők.

Knopp Richárd vezette jobboldali jelöltek (fotó forrása: facebook)

Knopp Richárd (Fidesz-KDNP) polgármesterjelölt vezette jobboldali csapat fiatalos, lendületes, és öt nő is lehetőséget kapott az indulásra. Ez a csapat új irányvonalat jelenthet a város jövőjének formálásában. A jobboldali indulók esélyeit nagyban csökkenti, hogy Kazincbarcikán a „fidesz, szitokszónak számít”, mert a helyi választásban még mindig az országos politikai, és a mindent felülíró baloldali elkötelezettség dominál.

A két nagy esélyes mellett indul még két független polgármesterjelölt, Téglási Kinga és Deutsch Tibor. Érdekességképpen a Jobbik is indít 10 egyéni képviselőt, akiket Egyed Zsolt, volt országgyűlési képviselő vezet. A jobbikos csapat minden tagja idegennek számít Kazincbarcikán.

A „zászlóerdő” Észak-Koreát idézi

A helyi hatalmat újra megszerezni kívánó MSZP-DK koalíció választási díszlete és aktivitása alátámasztja, hogy váltóhangulat van Kazincbarcikán. A városban mindent beborítanak Szitka Péter és jelöltjeinek plakátjai, vizuálisan elnyomva a többi induló választási díszletét.

– Mintha Észak-Koreában lennénk – mondja nevetve egy járókelő. Mi szükség volt erre?

A város minden pontján óriásplakát hirdeti a kormányzati kommunikációra hajazó jelmondatokat, mely a kazincbarcikai eredmények megvédését tűzte ki célul.

Kétségkívül vannak eredmények, azonban a kormány támogatása a kazincbarcikai polgároknak szól. A városban az EU és a kormány támogatásából épületek újultak meg, újak épültek, kerékpárút létesült. Gomba módra szaporodnak TAO-ból és a kazincbarcikai polgárok adójából finanszírozott sportlétesítmények, szinte minden szakosztálynak van modern csarnoka a városban.

- Mit érnek ezek a flancos épületek, ha nincsen bennük gyerek – mutat a Mezey épületére, a korábbi Újvárosi iskolára, az eredményeket firtató kérdésünkre válaszolva egy arra járó barcikai polgár. - Szép a város, de kihalt. Nincsennek fiatalok, mind elmentek külföldre. Ha így marad, kihal Kazincbarcika.

5500 szavazatot ér Kazincbarcika polgármesteri széke

A politológia, Budapest XIII. kerületét, Szegedet, Csepelt, Kazincbarcikát választás szempontjából a baloldal fellegvárainak nevezi. Kazincbarcikán a baloldalnak 5500 szavazót számláló, masszív bázisa van.

Ezek a polgárok a 60-70-80 éves korosztályból kerülnek ki, sokuk egyidős a várossal, és úgy szocializálódtak, hogy minden körülmények között a baloldali jelölteket támogatják. Az elmúlt évek szavazati eredményeit elemezve jól kivehető, hogy az MSZP és a Jobbik voksolói között átjárás van.

Ha nő a Jobbikra szavazók száma, akkor csökken az MSZP-re leadott voksok száma, és fordítva is igaz. Izgalmas kérdés, hogy az elmúlt években, a nagypolitikában történt változások, hogyan befolyásolták a helyi pártok támogatottságát napjainkban.

A kazincbarcikai ellenzék szerint Kazincbarcika jövője az október 13-i voksolás tétje

Az általunk megkérdezett kazincbarcikai polgárok egy része úgy vélekedett, hogy nincs igazi ellenzék, és nem is látszanak. Kétségtelen, hogy a városban igen kulturált körülmények között folyik a kampány, a korábban megszokott mocskolódás ezidáig elmaradt.

-Knopp Richárd ellenzéki polgármesterjelölt szerint a Fidesz-KDNP kampányával minden rendben van, mindenki teszi a dolgát, és nem szeretnének negatív kampányt folytatni. Az ellenzéki polgármesterjelölt a plakátok számát is elégségesnek tartja, amit alátámaszt R.Tóth Kata (Fidesz-KDNP) 2.vk jelöltjének facebookos bejegyzése.

„Többen kérdezik, hogy miért nincs több választási plakátom a városban. Nos, én az arra költendő pénzt inkább jótékony célokra fordítom! Vagy facsemetéket vásárolok! Egy biztos: a környezetemet megóvom a kb. háromszáz év alatt lebomló - műanyagra applikált - arcképeimtől!”

Az utca emberét arról faggattuk, hogy a sok beruházás ellenére mi „hiányzik” a városból. A megkérdezettek egyöntetűen a gyerekeket, a fiatalokat, és a strandot hiányolták. Arra a kérdésünkre, hogy a mostani vezetés képes-e a város elnéptelenedését megállítani, a megkérdezettek többsége azt mondta nem. Nincs miért itt maradniuk.

– Öt évvel ezelőtt a mostani polgármesterre szavaztam – mondja Gábor. Október 13 -án nem polgármestert, képviselő-testületet, hanem kazincbarcikai jövőt választunk, és ez az idős csapat, már csak a koránál fogva, sem tud csodát művelni. Fiatal, ambiciózus vezetés kell, mert itt Kazincbarcika jövője a tét.

Se mozi, se fiatalokat vonzó szórakozóhely, se strand nincsen

- Miért maradnának a fiatalok a városban – kérdezz vissza Tamás. Nincs mozi, nincs normális szórakozóhely, ahol ismerkedhetnének. Még egy nyavalyás strand sincs. A munkahely hiányáról, az alacsony bérekről nem is beszélek. Mi vár itt rájuk? Munkanélküliség, kényszervállalkozás, az ország legmagasabb helyi adójának fizetése? Minek?

Alkalmi riportalanyaink többsége szerint tényleg a generációk harca folyik Kazincbarcikán. Ha az idős korosztály támogatását élvező mostani vezetés kap lehetőséget újra a város irányítására, akkor Kazincbarcika tovább szépülhet. Újabb és újabb drága épületek nőhetnek ki a földből, de ki fogja ezeket a szuper épületeket használni? Ott fognak üresen, kihasználatlanul állni, és nem lesz aki a fenntartásukat fizesse.

A fiatalok saját kezükbe akarják venni a város irányítását, jövőjének formálását. Azonban előbb 5-6 ezer szavazattal meg kellene szerezni a polgármesteri széket, és a képviselői helyekből legalább hetet kellene egyéniben megnyerni, ami egyelőre kétségesnek tűnik.