Auguszta napja van. | 2024.03.29

Megnyílt az Európai Nyelvi Koktélbár Magyarországon

2019-09-19 17:45:00

Tizedik alkalommal nyílt meg az Európai Nyelvi Koktélbár Magyarországon. A játékos, szórakoztató program csütörtökön a Budapesti Olasz Kultúrintézetben zajlik.

    "A rendezvény a Nyelvek Európai Napjához kapcsolódik, amelyet az Európa Tanács kezdeményezésére 2001 óta szeptember 26-án ünneplünk. Célunk felhívni a figyelmet a nyelvi és kulturális sokszínűségre Európában, hiszen több mint kétszáz nyelvet beszélünk a kontinensen, és közülük huszonnégy számít hivatalosnak" - mondta köszöntőjében Nárai István László, az Európai Bizottság Fordítási Főigazgatóság magyar nyelvi osztályának osztályvezetője.
    Mint hozzátette, ezt a sokszínűséget meg is kell őrizni, másrészt ösztönözni szeretnék a nyelvtanulást, hangsúlyozni a nyelvtudás megszerzésének fontosságát.
    Az Európai Nyelvi Koktélbár az Európai Bizottság és az EUNIC Hungary, az európai kulturális intézetek magyarországi hálózata közös szervezésében valósul meg. Nárai István László kitért arra, hogy az Európai Bizottság fontos célja, hogy az EU országaiban általános legyen a két idegen nyelv tudása. Ezt szolgálja az ERASMUS program is, amire 14 milliárd eurót fordítanak.
    A rendezvényen Lucie Orbók, az EUNIC Hungary elnöke, a Cseh Centrum igazgatója köszönetet mondott a Budapesti Olasz Kultúrintézetnek, amiért helyet ad a rendezvénynek.
    Az Európai Nyelvi Koktélbárnak az első hét alkalommal Budapest adott otthont, ezt követően 2017-ben a Debreceni Egyetem, 2018-ban pedig a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara volt a házigazda. A tízéves jubileum alkalmából a szervezők idén két helyszínen is megrendezik a Koktélbárt: a csütörtöki budapesti esemény mellett szeptember 26-án Győrben, a Széchenyi István Egyetemen.
    A budapesti rendezvényen részt vevő huszonegy kulturális intézet és az Európai Bizottság asztalainál a látogatók kreatív és játékos idegen nyelvi feladatokat oldhatnak meg. Lehetőséget kapnak arra is, hogy tizenhat különböző mininyelvóra keretében részletesebben megismerkedjenek az angol, a cseh, az észt, a finn, a francia, a grúz, a héber, a lengyel, a német, az olasz, a portugál, a roma, a román, a spanyol, a szlovák vagy a török nyelvvel.
    A Nyelvek Európai Napja alkalmából szeptember 26-án kontinens-szerte nyelvi vetélkedők, fesztiválok és más rendezvények várják az érdeklődőket. Ezeken túlmenően televízió- és rádióprogramok, továbbá szakmai konferenciák hívják fel a figyelmet arra, hogy a nyelvtudásnak megkerülhetetlen szerepe van napjainkban.