Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kezdődik a Szent Gellért Fesztivál Szegeden

2019-09-19 08:00:00

Szimfonikus zenekari koncerttel és kiállításmegnyitóval kezdődik el szombaton a Szeged-Csanádi Egyházmegye első püspöke, Szent Gellért nevét viselő komolyzenei fesztivál a Tisza-parti városban - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

    A vértanú Szent Gellért ünnepéhez kapcsolódva immár tizenkettedik alkalommal megszervezett fesztivál idén Magyarország és a Koreai Köztársaság sokszínű barátságának jegyében zajlik.
    A hangversenyeken a koreai és magyar művészek együtt lépnek fel, mások mellett Mozart két zongorára és zenekarra írt versenyművét a fiatal magyar zenész, Boros Misi mellett egy koreai tehetség, Szu Jon Kim adja elő.
    A zenei események mellett a fesztivál egyik kiemelkedő programja Jong-Csul Dzsang koreai festőművész kiállítása, aki a modern festészeti trendek ellenére is a több mint kétezer éves tradicionális koreai művészeti hagyományok elkötelezett követője. Festészetének fő témája az ember és a hegy közötti elválaszthatatlan kapcsolat, amely a művész szerint a keleti kultúra egyik meghatározó eleme már a kezdetektől fogva. A Jong-Csul Dzsang festészetét reprezentáló harminc alkotást a Szegedi Dóm Látogatóközpontjában láthatja a művészetkedvelő közönség.
    Évek óta a fesztivál "vendégkoncertjeivel" Szegeden kívül is találkozhatnak a komolyzene kedvelői. Szeptember 25-én Budapesten, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen ad hangversenyt a fesztivál zenekara magyar és koreai szólisták közreműködésével.
    A fesztivál része hagyományosan egy jótékonysági rendezvény is. Szeptember 29-én a székesegyházban a Korábban Érkeztem Alapítvány javára ad hangversenyt a Szegedi Szimfonikus Zenekar.