József napja van. | 2024.03.19

Tíznapos fesztivállal ünnepel a 70 éves Budapest Bábszínház

2019-09-18 14:14:00

Az idén 70 éves a Budapest Bábszínház; a jubileumot tíznapos fesztivállal ünnepli az intézmény októberben.

    Október 8. és 17. között rendezik meg a 10. BÁBU Fesztivált, amelyre a bábművészet kiemelkedő magyarországi és külföldi alkotóit hívták meg - hangzott el az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.
    Meczner János, a Budapest Bábszínház igazgatója elmondta: 1949. október 8-án nyílt meg a színház és idén ezen a napon tartják az évad első premierjét, a fesztivál nyitóelőadását, Weöres Sándor Holdbeli csónakos című darabjának bemutatóját, Hoffer Károly rendezésében. Kiemelte: a mű a magyar irodalom különleges alkotása. A részben bábszínházra írt darabot - egy kamaraváltozatot leszámítva - bábszínház nem játszotta még el.
    Az évfordulón kiállítás is nyílik a 70 éves Budapest Bábszínház történetének legszebb bábjaiból, olyan nemzetközi hírű tervezők munkáit mutatják be, mint Ország Lili, Bródy Vera vagy Koós Iván.
    Az igazgató ismertette az évad további programját. Decemberben Kosztolányi Dezső Esti Kornél című művét állítja színpadra Szilágyi Bálint. A mű sajátos bábos feldolgozását láthatja a közönség.
    John Boyne Szabadesés avagy Barnaby Brocket kalandjai a felhőkön innen és túl című történetét Lázár Helga rendezésében tűzik műsorra 2020 januárjában.
    Februárban Schneider Jankó kezdi meg Václav Ctvrtek Rumcájsz című meséjének próbáit a nagyszínpadon. Markó-Valentyik Anna rendező Rügyek és gyökerek címmel készít bábelőadást a legkisebbek számára áprilisban.
    Az igazgató arról is beszámolt, hogy 4-5 éve elkezdték a bábokat katalogizálni, restaurálni, eddig 3500 bábbal készültek el, és 10 ezer van még hátra.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány