József napja van. | 2024.03.19

5Próbából Jeles: közösségformáló és értékközvetítő programsorozat indul Győrben

2019-09-17 20:01:00

5Próbából Jeles - Győrből Tokyoba elnevezéssel olyan közösségformáló és értékközvetítő programsorozat indul októberben Győrben, amely a sport és az egészségtudatos életmód népszerűsítése mellett a fogyatékkal élők iránti el- és befogadást is népszerűsíti - hangzott el az eseményt bemutató keddi, győri sajtótájékoztatón.

    Kertész Tamás szervező elmondta, hogy az épek és fogyatékkal élők jövő május közepéig együtt, korosztálytól függetlenül vehetnek részt öt próbán.
    Az eseménysorozat október 11-én szellemi vetélkedővel kezdődik, novemberben túráznak a Püspökerdőben, januárban úsznak, márciusban kerékpároznak, májusban pedig futnak. Aki mind az öt próbát teljesítette, részt vehet egy sorsoláson, amelynek nyertesei részt vehetnek a XXXII. nyári olimpián, illetve a XVI. paralimpián Tokióban.
    Kertész Tamás a sorozat lebonyolításának részleteit ismertetve elmondta, hogy a próbák sikeres teljesítését jelenléti ívvel és az átvett, rajtszámra ragasztott matricával igazolják. Nevezni október 3-ig lehet az 5probaboljeles.hu oldalon, illetve a helyszínen.
    A program lényege, hogy nem a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, hanem arra, hogy mindenki egyéni képességeinek megfelelően teljesítse a feladatokat és a távokat. A megméretések után a fogyatékkal élők iránti érzékenyítő rendezvényeket tartanak.
    Az eseménysorozatot a győri önkormányzat mellett a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) és a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) is támogatja.
    Borkai Zsolt polgármester hangsúlyozta: az önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy a győriek és a megyeszékhelyre látogatók minél szélesebb körben tudjanak sportolni, ne csak versenyszerűen.
    "Az egészség megtartásához a rendszeres sportolás, a mindennapi testmozgás fontos, ezért kiemelt feladatunk, hogy ezt megszerettessük az emberekkel" - fogalmazott. Hozzátette, hogy ezért is támogatják ezt a kezdeményezést 3,2 millió forinttal.
    Toponári Gábor, a FODISZ ügyvezető elnöke elmondta, hogy ma Magyarországon mintegy egymillió fogyatékkal élő ember él, egyúttal reményét fejezte ki, hogy nemcsak Győrből és a megyéből, hanem a környező megyékből is jelentkeznek az eseménysorozatra.