József napja van. | 2024.03.19

Szijjártó: Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik

2019-09-17 18:59:00

Magyarország az új világgazdasági korszak nyertesei közé tartozik az elmúlt évek beruházási és exporteredményeinek köszönhetően - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Makón.

    Szijjártó Péter a Duocor Ipari Bt. gyártócsarnokának átadóünnepségén azt mondta, hogy az Európai Unióban a leggyorsabban a magyar gazdaság nő, a munkanélküliség pedig 3,3 százalékra csökkent a korábbi 12,5 százalékról.
    Az ország nemzetközi versenyképességét mutatja, hogy míg lakosságszámban a 92. helyen áll a világon, az exportrangsorban a 34. - tette hozzá.
    Az eredményekhez szükség volt az emberek teljesítményére, a vállalatok bátorságára és arra a gazdaságpolitikára, amelynek köszönhetően Európában a legalacsonyabb adókat Magyarországon kell fizetni - hangsúlyozta a politikus.
    Szijjártó Péter közölte: a magyar gazdaság sikeres átalakításában óriási szerepet vállaltak a német cégek. A két ország tavaly 54 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolított le egymással, a magyar export tíz év alatt pont 60 százalékkal emelkedett.
    Németország a legjelentősebb beruházó Magyarországon, 6 ezer német vállalat 300 ezer embernek ad munkát. Öt és fél év alatt a kormány 101 német vállalattal kötött beruházási megállapodást, amelynek eredményeként 2 ezer milliárd forintnyi befektetés érkezett Magyarországra - tudatta a miniszter.
    A Duocor Ipari Bt. 3,2 milliárd forintos beruházással - 65 új munkahelyet létrehozva - bővíti kórházi, iskola- és irodabútor, valamint iskolai táblagyártó kapacitását, amelyhez a kormány 634 millió forint támogatással járul hozzá - mondta Szijjártó Péter.
    A fejlesztési program részeként csaknem egymilliárd forintból elkészült egy kétszintes, összesen 8 ezer négyzetméteres gyártócsarnok, ahol döntően a német hadsereg számára gyártanak kaszárnyabútorokat - közölte a politikus.
    Szijjártó Péter kitért arra, hogy az elmúlt öt év egyértelműen sikertörténet volt Makón, a város a Dél-Alföld egyik legdinamikusabban fejlődő településévé vált.
    Michael Stegner, a Ducor Ipari Bt. tulajdonosa elmondta, a cég lendületes fejlődésének "fénypontja" az új gyártócsarnok átadása.
    A rendkívül modern csarnok, a jól képzett munkatársak, a modern technológia lehetővé teszi, hogy megfeleljenek a kihívásoknak - tette hozzá.
    Az egyre javuló infrastruktúra mellett a fejlesztés feltétele volt a magyar kormány hosszú távú, kiszámítható gazdaságpolitikája is - hangsúlyozta a szakember.
    Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester úgy fogalmazott, kiemelkedő fontosságú Makó számára a dinamikusan fejlődő Ducor Ipari Bt., amelynek gazdasági jelentősége mellett kiemelkedő társadalmi szerepvállalása is.
    Makón több mint ezer új munkahelyet teremtettek és tartottak meg az elmúlt öt évben, a nyilvántartott munkanélküliek száma pedig csaknem negyedére csökkent - hangsúlyozta a politikus.
    A nyilvános cégadatok szerint a 2018-ban 347 alkalmazottat foglalkoztató Duocor Ipari Bt. 18,397 millió eurós - az előző évinél 4,4 százalékkal több - nettó árbevételt ért el, amelyből 16,444 millió eurót tett ki az export. A vállalkozás adózott eredménye 1,547 millió euró volt, ami több mint 240 ezer euróval haladta meg a 2017-es nyereséget.
    A helyszínen kiosztott sajtóanyag szerint a Duocor Ipari Bt. 1993-ban nyitotta meg gyártóbázisát Magyarországon. Makón 10 hektáros telken 30 ezer négyzetméteres termelési területen működő cég komoly tapasztalatokkal rendelkezik az ismétlődő, sokféle variációval rendelkező, kis és közepes sorozatú termékek gyártásában és logisztikájában.
    A cég 2010 és 2015 között hatékonyságjavító beruházásokat hajtott végre, a makói üzemben a legmodernebb gyártástechnológiai eszközöket telepítette. 2016-ban új vállalatirányítási rendszert vezetett be, illetve Németországból Magyarországra telepítette a poliuterán-öntési technológiát is.
    Az ASS-cégcsoport, amelyhez a Duocor Ipari Bt. is tartozik, a bajorországi Stegner család tulajdona, és Németország egyik vezető iskola- és kaszárnyabútor-szállítója. A társaság legnagyobb megrendelői a németországi költségvetési intézmények.