József napja van. | 2024.03.19

Horvát államfő: Horvátország megvédi határait és szuverenitását, valamint törődik Európa biztonságával

2019-09-17 18:29:00

Amennyiben egy újabb migrációs válságra kerül sor, Horvátország  megvédi  határait és szuverenitását, valamint törődik egész Európa biztonságával - jelentette ki Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő kedden Zágrábban egy nemzetközi biztonságpolitikai konferencián.

    Kiemelte: az ezt megelőző rendszer lehetetlenné tette a válságkezelést.  
    "A jelenlegi rendszerrel sokat értünk el, de még sok munka áll előttünk, ami soha nem ér végét, mert azok a természetes fenyegetések, amelyekkel szembe kell néznünk, változnak" - mondta.
    Hozzátette: bár tanultak a sikerekből, de még többet a hibákból és a hiányosságokból.
    Davor Bozinovic belügyminiszter felszólalásában elmondta: a horvát biztonsági infrastruktúra sebezhetővé vált, amikor új fenyegetettséggel nézett szembe az ország.
    A 2015-ös migrációs válság fordulópont volt, ami miatt két évvel ezelőtt új biztonsági stratégiát dolgozott ki a kormány - hangsúlyozta.
    A tárcavezető emlékeztetett, hogy a belügyminisztérium az elmúlt két évben összesen 320 millió euró (valamivel több mint 100 milliárd forint) értékben valósított meg projekteket, és nagymértékben pótolta azokat a hiányosságokat, amelyek az elmúlt időszakban keletkeztek. Hozzáfűzte: a jövőben további másfél millió euró áll rendelkezésükre, hogy növeljék a nemzetbiztonság hatékonyságát.
    Damir Krsticevic védelmi miniszter úgy vélte: a biztonság fogalmának változása új kihívásokat teremtett, amely megköveteli minden állami elem teljes koordinációját.
    "Az új követelmények elvárják, hogy gyorsabbak, jobbak és jobban felkészültek legyünk azoknál,  akik veszélyeztetnek minket" - húzta alá. Mindazonáltal hozzátette: Horvátország ma biztonságos ország, amelyet több millió európai uniós és más országbeli állampolgár is felismert, akik turistákként vagy más céllal látogattak el az országba.
     Goran Ogrulic, a Jutarnji List című horvát napilap főszerkesztője, a konferencia egyik szervezője úgy fogalmazott: az elmúlt 30 évben újfajta biztonsági fenyegetettség lépett fel. Az egyes országoknak  ki kell fejleszteniük saját biztonsági rendszerüket, hogy gyorsan és hatékonyan tudjanak fellépni a fenyegetettséggel szemben - szögezte le.