József napja van. | 2024.03.19

Macron: szembe kell nézni a valósággal

2019-09-17 16:39:00

Emmanuel Macron francia államfő arra kérte pártja képviselőit, hogy nézzenek szembe a menedékkérelmekkel való visszaélések problémájával, a Köztársaság lendületben (LREM) ne legyen burzsoá párt, amely nem foglalkozik a migrációval a mindennapokban szembesülő emberek problémájával, akik emiatt a szélsőjobboldal felé fordulnak.

    "Ezt a témát éretten és nyugalommal kell kezelnünk. Franciaország mindig is a bevándorlás földje volt" - mondta hétfő este a francia hírügynökség tudósítása szerint a francia elnök a parlamenti többség képviselői és szenátorai előtt tartott beszédében, két héttel a bevándorlásról a nemzetgyűlésben szeptember 30-án, a szenátusban pedig október 2-án rendezendő vita előtt.
    "A belépők száma Európába még soha nem volt ilyen alacsony, ugyanakkor a menedékkérők száma még soha nem volt ilyen magas Franciaországban" - emlékeztettt Emmanuel Macron.
    "Hiszek a menedékjogban, de azzal visszaélnek manipuláló hálózatok és emberek. Ha nem nézünk szembe ezzel, azt meg fogjuk szenvedni. Hogy ez mit jelent? Olyan negyedeket, ahol a kísérő nélküli kiskorúak száma megnő" - mondta a francia elnök, jelezve, hogy a korábbiaknál "hatékonyabbnak és humánusabbnak" kell lenni a kérdésben.
    Emmanuel Macron szerint a bevándorlás kérdésének kezelésén múlhat az elnöki párt sorsa.
    "Nem szabad nem szembenéznünk ezzel a témával. A kérdés tudniillik az, hogy burzsoá párt akarunk lenni vagy pedig sem. A burzsoáknak  nincs ezzel semmi baja: ők nem találkoznak velük. A hétköznapi emberek viszont velük élnek" - fogalmazott Emmanuel Macron. Szerinte miután a "baloldal évtizedeken át nem foglalkozott a bevándorlással, a szavazóik egy része átpártolt a szélsőjobboldalhoz".
    "Egyetlen ellenfeletek van, ez pedig a Nemzeti Tömörülés. Két projekt létezik: a befelé fordulásé és a félelemkeltésé, vagy pedig egy nyitott megoldás építése anélkül, hogy naivak lennénk" - mondta Emmanuel Macron.
    A francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) adatai szerint  a menedékkérők számának jelentős emelkedését a szomszédos országokban elutasított, elsősorban afgán állampolgárságú menedékkérők és a vízumliberalizáció miatt Albániából és Grúziából nagy számban érkezők okozzák. A francia kormány az elmúlt hónapokban elsősorban amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy annak ellenére, hogy az európai uniós csatlakozás jelöltjeként Albánia biztonságos országnak számít, tavaly 8261 albán állampolgár adott be menedékkérelmet Franciaországban, amivel Albánia a második legjelentősebb származási országnak számít a franciaországi menedékkérők listáján.