Gedeon napja van. | 2024.03.28

Madosz: jobb a dohány minősége a tavalyinál

2019-09-16 14:14:00

Várhatóan jobb lesz az idei szezonban megtermett dohány minősége a tavalyinál, és a termés mennyiségével sem lesz gond - közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke hétfőn az MTI-vel.

    Bényei Illés elmondta, a betakarított Virginia fajtájú dohányt hétfőn kezdte el felvásárolni a termelőktől a térség legnagyobb dohánytermeltető cége, a nyíregyházi ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Kft., a szolnoki székhelyű Dofer Dohányfermentáló Zrt. pedig már augusztus közepe óta fogadja a Virginia-szállítmányokat.
    A gazdák az idén mintegy 3253 hektárra kötöttek felvásárlási szerződéseket a termeltetővel - ismertette a Madosz elnöke, aki szerint a körülbelül 5400 tonnás leszerződött termésmennyiség biztosan tartható lesz, sőt akár ennél több is lehet a termés, ha a betakarításból hátralévő időszakban kedvező lesz az időjárás.
    Az eddigi tapasztalatok szerint a kihozatal rosszabb a tavalyinál, jelenleg hat kilogramm zöld dohány letörésével és szárításával lehet körülbelül egy kilogrammnyi szárazdohányt előállítani, de ezt várhatóan a nagyobb termésmennyiség és a jobb minőség tudja majd ellensúlyozni - tette hozzá. Megjegyezte, a szárítókapacitások megfelelőek, a nagyobb gondot a betakarításnál a minőségi munkaerő hiánya okozza a gazdáknak.
    Fekete Tibor, az ULT agronómiai igazgatója hétfőn az MTI-vel azt közölte, a cég szerződött partnereitől az idén 3400-3500 tonna termés felvásárlásával számol. A társaság naponta 90 tonna Virginia dohányt vesz át, terveik szerint november elejére a teljes megtermelt mennyiséget fel tudják majd vásárolni.