Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kína eddigi legnagyobb ókori szeszfőzdéjét tárták fel

2019-09-06 15:45:00

A Kínában eddig felfedezett legnagyobb ókori lepárlóüzem romjait tárták fel az ország keleti részén lévő Anhuj tartományban - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

    A Ming dinasztia (1368-1644) és a Csing dinasztia (1644-1911) idején működő szeszfőzde maradványaira építőmunkások bukkantak a tartomány Szujhszi járásában.
    A régészek eddig csaknem 3 ezer négyzetméternyi részt tártak fel a mintegy 18 ezer négyzetméteres területből, ahol a szeszfőzéshez szükséges berendezéseket, egyebek mellett három lepárlótűzhelyt és több mint 30 fermentálótartályt találtak - számolt be Csen Csao, a tartományi régészeti intézet kutatója.
    A felszínre került csaknem 600 lelet között továbbá ivótálkák, cigarettatartók, tubákospalackok szerepeltek, melyek közül több a Ming-korra jellemző, fehér-kék mintázatú porcelánból készült.
    Csen rámutatott: a jó állapotban megmaradt felszerelésen keresztül megismerhetővé válik a Kína északi részén mesteri szinten űzött szeszkészítés hagyománya.
    A kutató hozzátette: a jelenlegi a negyedik Kínában feltárt antik lepárlóüzem. Korábban a délnyugati Szecsuán tartományban bukkantak két, illetve az ország keleti részén fekvő Csianghszi tartományban egy további hasonló üzem maradványaira.
    Az Anhujban felfedezett szeszfőzde romjainak ásatási munkálatai jelenleg is folynak.