Tivadar napja van. | 2024.04.20

Migránsokat vett fedélzetére ki egy francia komp a Földközi-tengerből

2019-09-03 09:28:00

A Földközi-tengeren hánykolódó 18 migránst vett fedélzetére a Corsica Linea francia komptársaság egyik járata hétfőre virradó éjjel - közölte a francia közlekedési vállalat, amelynek útját először keresztezték a vízből segítséget kérő illegális bevándorlók.

    "A tengeren hánykolódó embereknek segítséget nyújtottunk. A tengeren lévő emberek közötti szolidaritás elvét alkalmaztunk" - mondta  a francia hírügynökségnek Pasquine Albertini, a dél-franciaországi Marseille és Korzika, illetve Szardínia, Tunézia, valamint Algéria között kompjáratokat működtető Corsica Linea szóvivője. 
    A migránsok egy motorcsónakban hánykolódtak, amelyből elfogyott az üzemanyag. A Méditerranée elnevezésű komp fedélzetére vette őket, ahol azonnal megvizsgálta az egészségügyi személyzet a jövőbeni menedékkérőket, és megállapította, hogy "viszonylag jó" állapotban vannak - jelezte a szóvivő,
    A feltételezhetően észak-afrikai országokból származó 18 menedékkérőt a Spanyolországhoz tartozó Mallorca szigetének Alcdia kikötőjében tette partra hétfőn a francia komp.
    "A nemzetközi szabályoknak megfelelően, a hajó a legközelebbi kikötőben tette partra őket" - mondta a szóvivő. Hozzátette, hogy a komp azonnal továbbindult Marseille irányába, ahova kedden várják. 
    Hírmagyarázók szerint miközben a teherszállító hajók viszonylag gyakran mentenek ki migránsokat a tengerből, az utasokat szállító kompok vagy hajók nagyon ritkán. A civil hajók csak töredékét biztosítják az illegális bevándorlók tengeri mentéseinek.