Auguszta napja van. | 2024.03.29

Rétvári Bence: ha büszke magyarokat nevelünk, a magyarság sorsa felvirágzik 

2019-09-02 15:01:00

Ha győztes, gyarapodó jövőt szeretnénk építeni Magyarországnak, azt azzal kell kezdeni, hogy bemutatjuk a diákoknak a magyarság történetének ilyen szakaszait, nagy teljesítményeit - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára hétfőn Vácon.

    Rétvári Bence - Kornis Gyula szavait idézve - kifejtette: ha büszke magyaroknak neveljük a jövő nemzedékét, akkor a magyarság sorsa felvirágzik. 
    Az államtitkár, aki a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, a váci Piarista Gimnázium és Kollégium tanévnyitó szentmiséje után, Kornis Gyula szobrának átadó ünnepségén kifejtette: azért állítanak szobrot Klebelsberg Kunó kultuszminiszter váci születésű államtitkárának, mert szimbóluma annak, ami a keresztény hit és a nemzeti büszkeség. A parlamenti államtitkár beszélt arról, hogy Kornis Gyula váci példakép, éppen ezért a váci és a szobi járás fejlesztési tervét is róla nevezték el.
    Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója elmondta, hogy Kornis Gyula gondolkodó és gondolkodtató korban született, amikor a klasszikus tudás, az idegen nyelvek és a kortárs gondolkodók ismerete, az új tudományokra való rácsodálkozás és a közéletben való aktív részvétel is elvárás volt. Szerinte Kornis tudatában volt annak, hogy a műveltség, a tanultság felelősséggel jár; akinek jut a szellemi jóból és képes azt feldolgozni, alakítani és alkalmazni, annak kötelessége azt a köz javára kamatoztatni. Nem pusztán írásokkal, hanem tevékeny közéleti cselekedetekkel - fűzte hozzá Schmidt Mária.