Gedeon napja van. | 2024.03.28

Azonosította a szombati texasi lövöldözés elkövetőjét a helyi rendőrség 

2019-09-02 08:40:47

Azonosították a texasi lövöldözés elkövetőjét, aki hét embert ölt meg és 22-őt megsebesített a nyugat-texasi Midland és a szomszédos Odessa város közötti ámokfutása során - jelentette be vasárnapi sajtóértekezletén a odessai rendőrség.

    A tettes a 36 éves Seth Ator volt, aki Odessától mintegy húsz kilométernyire élt.
    Gépkocsiját a midlandi rendőrség állította meg szombaton egy közlekedési jelzőlámpánál, mire a férfi rájuk lőtt és az autóval elmenekült. Az országúton haladva vaktában lövöldözött, majd kiszállt és elrabolt egy postai teherautót, azzal ért be Odessa városába, ahol egy mozi parkolójában a rendőrök lelőtték, miután tűzharcba keveredett velük.
    Michael Gerke, az odessai rendőrség vezetője vasárnapi sajtókonferenciáján nem nevezte meg az elkövetőt. "Nem vagyok hajlandó kimondani a nevét, mert egyáltalán nem akarom ismertté tenni őt azért, amit elkövetett". Kilétét a sajtótájékoztató után a rendőrség többi munkatársa hozta nyilvánosságra.
    A rendőrfőnök a többi között elmondta: bebizonyosodott, hogy az elkövető egyedül cselekedett. Tettének oka egyelőre ismeretlen, s vizsgálják, hogyan jutott az álatala használt AR-Style típusú félautomata gépkarabélyhoz.
    A helyi rendőrség és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai vasárnap házkutatást tartottak Ator lakhelyén, egy elhanyagolt, viskószerű házban, ahol nincs folyóvíz és áram sem.
    Az elkövető egyik szomszédja riportereknek elmondta: Atort erőszakos emberként ismerték, aki éjjelente gyakran lövöldözött ki a házából, és épp a múlt héten fegyverrel fenyegette meg őt, mert rossz helyre tette ki a szemetes zsákot. A szomszédasszony a múlt hónapban már jelezte a rendőrségnek, hogy a férfi rendszeresen lövöldözik éjszakánként, de a rendőrség nem reagált a bejelentésre.
    Az FBI közölte: nincsenek arra utaló nyomok, hogy Seth Atornak bel-, vagy külföldi terroristákhoz, vagy terrorszervezetekhez fűződő kapcsolatai lettek volna.
    Vasárnap Greg Abbott, Texas állam kormányzója a kórházban meglátogatta az ámokfutás sebesültjeit, majd sajtóértekezletet tartott. A tájékoztatón felsorolta a Texasban elkövetett lövöldözéseket, és azt hangsúlyozta, hogy ez a helyzet tarthatatlan, cselekvésért kiált. Konkrétumot azonban nem említett, hogy szerinte hogyan is lehetne véget vetni ennek a jelenségnek.
    Közben éppen Texasban vasárnap a fegyvertartást lazító rendelkezések léptek életbe. Vasárnaptól már az iskolákat és a templomokat is el lehet látni fegyverekkel.