Emma napja van. | 2024.04.19

Novák Katalin: már több mint 36 ezren igényelték a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását

2019-08-30 15:14:00

Alig két hónap alatt már több mint 36 ezren igényelték valamelyik támogatást a családvédelmi akcióterv keretében - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-t.

    Novák Katalin hangsúlyozta: a családvédelmi akcióterv arról szól, hogy Magyarországon ne legyen akadálya a gyermekvállalásnak; hogy egy fiatal pár tudja azt, ha családot szeretne alapítani, minden segítséget megkaphat mind a gyermekvállaláshoz, mind később a gyermekneveléshez.
    A családvédelmi akcióterv keretében négy új támogatást igényelhetnek a családok július elsejétől.
    A gyermeket tervező házasoknak szóló babaváró támogatás rendkívül népszerű, már huszonháromezernél is több fiatal pár igényelte - emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a tízmillió forintos, szabad felhasználású, kamatmentes kölcsönhöz nem kell, hogy az igénylők friss házasok legyenek, és az sem kizáró ok, ha már van gyermekük.
    Nagy népszerűségnek örvend a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása is, az előzetes várakozásokat is felülmúlta már az első két hónapban az igénylők száma, több mint tizenegyezer kérelem érkezett - mondta. A legalább háromgyermekes családok a támogatással legfeljebb két és fél millió forintot kaphatnak hétüléses új autó vásárlásához - jelezte.
    Hozzátette: már háromezernél többen kérték a három- vagy többgyermekes családok jelzáloghitel-tartozásainak csökkentésére vonatkozó lehetőséget. Július elsejétől a második gyermek születésénél egymillió, a harmadiknál négymillió, majd minden további gyermeknél újabb egy-egy millió forintot engednek el a lakáscélú jelzáloghitelekből - részletezte.
    Novák Katalin hangsúlyozta: már a használt ingatlanokhoz is igénybe lehet venni a 10, illetve 15 millió forintos kedvezményes kamatozású csok-kölcsönöket, és már sok százan éltek is ezzel a lehetőséggel.
    Az államtitkár kiemelte: a jövő évi költségvetésben már szerepelnek azok az összegek, amelyek egyrészt garantálják a július elsején indult támogatásoknak, valamint a négygyermekes édesanyák számára a jövő évtől biztosított teljes személyi jövedelemadó-mentességének és a nagyszülői gyednek a fedezetét.
    Novák Katalin arról is beszélt, hogy több bölcsődei hely olcsóbban lesz elérhető. Emellett egyre több gyerek kap ingyenesen tankönyveket és vehet részt ingyenes étkeztetésben. Mindez - kiegészítve a családi adókedvezménnyel és más családtámogatási formákkal - azt mutatja, hogy a kormány minden élethelyzetben igyekszik segítséget nyújtani azoknak, akik felelős módon szeretnének gyermeket vállalni és nevelni - tette hozzá az államtitkár.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó