Andrea napja van. | 2024.04.18

EU: Szerbiának fel kell majd bontania a szabadkereskedelmi szerződését az Eurázsiai Gazdasági Unióval

2019-08-29 15:45:00

Szerbiának fel kell majd bontania a tervezett szabadkereskedelmi megállapodását az Eurázsiai Gazdasági Unióval, amikor belép az Európai Unióba - közölte az EUObserver brüsszeli hírportállal az Európai Bizottság egyik szóvivője.

    Oroszország belgrádi nagykövete néhány napja bejelentette, hogy Szerbia október 25-én kereskedelmi szerződést ír alá a Moszkva vezette gazdasági blokkal, és ez "új szintre emeli az együttműködést" a felek között.
    A híroldal ezzel kapcsolatban megkereste az Európai Bizottságot, amely rámutatott, hogy Szerbia az EU-csatlakozásig bármilyen állammal vagy szervezettel köthet hasonló egyezményt, azonban a belépés napjával fel kell mondania minden korábbi kereskedelmi szerződését, ahogyan azt a többi tagország is tette, miután a külkereskedelmi kérdések kizárólagos uniós hatáskörbe tartoznak.
    Szerbia és Oroszország között 2000 óta szabadkereskedelmi szerződés van érvényben, ezt tervezik kiterjeszteni a 2015-ben létrehozott Eurázsiai Gazdasági Unióra, amelynek Oroszország mellett Fehéroroszország, Kazahsztán, Kirgizisztán és Örményország is tagja. Szakértők szerint a lépés inkább jelképes, Belgrád ugyanis nem csak Oroszországgal, hanem Fehéroroszországgal és Kazahsztánnal is szabadkereskedelmi kapcsolatban áll már jelenleg is.
    Szerbia a teljes kereskedelmének mintegy 63 százalékát az EU-val bonyolítja, míg ez az érték Oroszország vonatkozásában kevesebb mint 10 százalék.