Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szeptember közepén jelenik meg Eötvös Péter új lemeze

2019-08-24 14:24:00

Eötvös Péter, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, zenepedagógus és karmester, az egyik legismertebb magyar operaszerző szeptember 13-án megjelenő Gliding című új albuma a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült  - közölte a Peter Eötvös Contemporary Music Foundation az MTI-vel.

    Az album Eötvös Péter The Gliding of the Eagle in the Skies, Jet Stream, All vittime senza nome és Dialog mit Mozart című szimfonikus műveit tartalmazza a szerző vezényletével.
    Fazekas Gergely zenetörténész a lemez ismertetőjében azt írja, hogy a Dialog mit Mozart című szimfonikus művet Eötvös 2013-2014 telén komponálta, és a da capo című, cimbalom- vagy marimbaszólóra és kamaraegyüttesre írott darab szimfonikus átirata, amely eredetileg concerto volt és Lukács Miklós cimbalomművész ihlette. A darab a salzburgi Mozarteum archívumában található Mozart kézirattöredékekre épül, összesen kilencre. Eötvös Mozart-dallamokból, harmóniamenetekből, textúrákból indul ki, ezeket szövi tovább saját fantáziája szerint. A szimfonikus átirat hűen követi az eredetit, még a szólisztikus anyagok is megmaradtak, valamiféle barokk concerto grosso jelleget is kölcsönözve a Mozarttal folytatott dialógusnak.
    Ugyancsak konkrét előadó, a trombitaművész Markus Stockhausen volt az ihletője, címzettje és első előadója a Jet Stream című 2002-es trombitaversenynek. Eötvös számára a dzsessz csak kiindulási pont ebben a műben. A "futóáramlás" (jet stream) kifejezés egy meteorológiai jelenségre utal, a szűk keresztmetszetben összpontosuló, nagy szélsebességű vízszintes légáramlási zónákra.
    A The Gliding of the Eagle in the Skies (Az égen sikló sas) című zenekari darabot a Baszk Nemzeti Zenekar rendelte meg, ősbemutatóját 2012-ben tartották a spanyolországi Pamplonában. Az egytételes mű elsődleges inspirációs forrását a baszk népzene jelentette, amely a zenében nem közvetlen formában jelenik meg. Eötvös rengeteg baszk népdalt végighallgatott a mű koncepciójának kialakítása során.     
    Az Alle vittime senza nome (A névtelen áldozatoknak) című darabot a négy legnagyobb olasz szimfonikus zenekar közösen rendelte Eötvös Pétertől, az ősbemutatót a milánói Scalában tartották 2016-ban. A mű a migrációra reflektál.