Auguszta napja van. | 2024.03.29

Premier előtti vetítésen láthatják a nézők A létezés eufóriája című dokumentumfilmet

2019-08-19 13:48:00

Premier előtti vetítésen láthatja a közönség a 90 éves holokauszttúlélő, Fahidi Éva főszereplésével készült, A létezés eufóriája című táncos dokumentumfilmet szeptember 6-án Budapesten, a Jurányi Házban.

    Az alkotók közleménye szerint a vetítést követő napon, szeptember 7-én a Sóvirág című nagysikerű táncszínházi előadást is megtekinthetik ugyanott az érdeklődők a most 93 éves Fahidi Éva és Cuhorka Emese táncművész főszereplésével.
    Szabó Réka egészestés dokumentumfilmje, amely a szintén általa rendezett Sóvirág próbafolyamatát követi végig, szeptember 12-től látható országosan a mozikban.
    Az alkotást két fesztivál, a Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál és a Szarajevói Filmfesztivál is beválogatta programjába. Operatőre, Kovács Claudia, zeneszerzője Barna Balázs, vágója Sylvie Gadmer és Sass Péter volt.
    A Tünet Együttes Szabó Réka rendezésében 2015-ben mutatta be a Sóvirág című előadást a Vígszínház Házi Színpadán, amely azóta is repertoáron szerepel. A premier óta 85 alkalommal játszották Budapesten, vidéken, és külföldön - többek között Bécsben Szabadkán, Berlinben és szerte Németországban. 
    A létezés eufóriája a Médiatanács Mecenatúra Program, Az Élet Menete Alapítvány és a National Fund of the Republic of Austria for Victims of National Socialism és magánszemélyek támogatásával készült. A film a Tünet Együttes és a Campfilm közreműködésével jött létre, forgalmazója az ELF Pictures.
    "Bár ellentmondott a józan észnek, felkértem a 90 éves holokauszttúlélő Fahidi Évát, hogy szeretnék vele egy táncszínházi előadást csinálni. Azt akartam, hogy mindenki lássa őt. Egy duettet képzeltem Emesével, a nála közel 60 évvel fiatalabb táncosnővel. Párbeszédbe akartam hozni Éva traumáit egy mai fiatallal. Hol vannak a megértés, a kapcsolódás határai? Bele lehet-e bújni egymás bőrébe? Lehet-e tanulni a múltból? Életem legmeghatározóbb próbafolyamata volt - ezen keresztül szól ez a film a XX. századi történelemről, veszteségekről, a tánc erejéről, az öregedő testről, a szerelemről, egy 60 éven átívelő különleges kapcsolatról, és az élet elfelejtett értékéről" - idézi a közlemény Szabó Rékát.