Gedeon napja van. | 2024.03.28

A választók alig 5 százaléka vett részt az ellenzéki előválasztáson Ferencvárosban

2019-08-17 12:27:00

 

Kötelezettségszegési eljárást helyezett kilátásba Romániával szemben az Európai Bizottság (EB), amennyiben a Kisebbségi Jogvédő Intézetnek (KJI) sikerül alátámasztani, hogy az 1989-es romániai visszaállamosításkor a magyar kisebbség viszonyában rendszerszintű jogsértés történt - mondta az intézet munkatársa szombaton az M1 aktuális csatornán.

 

    Köröm Ágoston hozzátette: a rendszerszintűség megállapítása kapcsán az EB arra kérte a jogvédő intézetet, hogy elemezze a romániai kárpótlásokkal és a visszaállamosítással kapcsolatos jogsértéseket.
    Emlékeztetett: az Európai Parlament petíciós bizottsága nemrég befogadta a KJI januárban benyújtott petícióját, amely a romániai visszaállamosítással és a magyar kisebbséget hátrányosan érintő szlovákiai földkárpótlással foglalkozik.
    Az intézet azt kérte a petíciós bizottságtól, küldjenek tényfeltáró bizottságot Romániába, amelynek munkája nyomán felkérhetnék az uniós szerveket, hogy tegyenek a jogsértések orvosolásáért. 
    Az ügyvéd szerint a szlovák kárpótlási törvény az állampolgárságon és lakhelyen alapuló hátrányos megkülönböztetést valósított meg több ezer magyarral szemben. 
    Az EB minden kétséget kizáróan kijelentette, hogy a szlovák kárpótlási törvény uniós jogot sért, de politikai okok miatt egyelőre nem kívánja hivatalból az Európai Bíróság elő vinni a kérdést - fűzte hozzá Köröm Ágoston.