Gedeon napja van. | 2024.03.28

Uniós hivatal: ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az EU-ban

2019-08-12 15:50:00

Ismét emelkedik a menedékjogi kérelmek száma az Európai Unióban (EU) az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal (EASO) adatai szerint, amelyekről a Die Welt című német lap számolt be hétfőn.

    A tagállamok menekültügyi együttműködését segítő EU-s ügynökség adatai szerint a január-júniusi időszakban 305 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be első alkalommal, ami 10 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.
    Az ismételten benyújtott kérelmekkel együtt mintegy 337 ezer menedékjogi kérelem érkezett a tagállami hatóságokhoz - írta a Die Welt az EASO adatai alapján.
    Az ügynökség honlapján szintén hétfőn közzétett statisztika szerint az első és az ismételt kérelmeket együttvéve 337 200 kérelmet nyújtottak be az idei első fél évben a 28 EU-s tagországban, valamint Norvégiában és Svájcban. Ez ugyan 10 százalékos emelkedés az egy évvel korábbihoz képest, de a vizsgált időszak utolsó hónapjában, júniusban éves mélypontra, 49 700-ra süllyedt az új kérelmek száma, amiben azonban van szerepe annak, hogy kevesebb volt a munkanap, mint a megelőző hónapokban.
    A Die Welt összeállítása szerint továbbra is Németországban a menekültügyi migrációs első számú célpontja. A szövetségi menekültügyi és bevándorlási hivatalhoz (BAMF) a január-júliusi időszakban 100 233 menedékjogi kérelmet nyújtottak be, köztük 86 350-et első alkalommal. 
    A lap kiemelte, hogy a 2015-ben felerősödött menekülthullámhoz képest ugyan kevesebb menedékkérő érkezik az EU-ba - illetve Norvégiába és Svájcba -, de a közösség mégsem "erőd", ahogyan a korlátozó jellegű menekültügyi politika bírálói állítják. Ezt jelzi, hogy az érkezők száma továbbra is meghaladja a 2015-ös migrációs válság előtti szintet - írta a Die Welt, rámutatva, hogy az Eurostat EU-s statisztikai hivatal kimutatása szerint például 2013-ban 368 ezer menedékjogi kérelmet nyújtottak be, vagyis az idén fél év alatt csaknem annyi menedékjog iránt eljárást kezdeményeztek, mint 2013-ban egész évben.