Gedeon napja van. | 2024.03.28

Horváth Ildikó: emelt fizetést kapnak a védőnők

2019-08-08 15:35:00

Mintegy négyezer védőnő kap emelt fizetést a napokban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Horváth Ildikó kiemelte, a védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés.
    Az államtitkár fontos pillanatnak nevezte azt az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt - fűzte hozzá - komoly bérrendezés is indul: 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők.
    Hangsúlyozta, hogy több mint százéves szolgálatról van szó: a védőnők fontos szerepet töltenek be a korai diagnosztikában éppúgy, mint a védőoltások beadásában; a család legintimebb pillanataiban vannak jelen, ott vannak a várandóság kezdetén és a születés utáni hazatérésnél is.
    Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője felidézte: 2005-től évekig nem rendezték a védőnői béreket, pótlékokat; 2010-ben a kormány pótlékok emelésével próbálta orvosolni a helyzetet. Ezzel együtt országos védőnői konzultációt indítottak, amelynek kardinális kérdése a védőnői bérrendezés volt - fűzte hozzá.
    Július elsejével a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, s ez alapján kapják a bérüket - közölte.
    Csősz Katalin józsefvárosi védőnő elmondta: korábban - diplomásként - 195 ezer forint volt az alapbérük, amelyhez kiegészítéseket adott a kormány. "Teljes káosz" volt a védőnői fizetésekben - fogalmazott, hozzáfűzve: ezért is fontos, hogy a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek.
    Példaként említette, hogy az F12-es kategóriában bruttó 354 600 forint az alapbér, melyhez kiegészítéseket kap.
    Sára Botond (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azt mondta: nemcsak a kormány dolga a védőnők megbecsülésének kifejezése, hanem az önkormányzatoké is. Arra kérte a polgármestereket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a védőnői munkát. Ennek egyik része a mindennapi munkavégzéshez szükséges körülmények biztosítása, a másik az anyagi megbecsülés.
    Elmondta, Józsefvárosban 2018-ban például 13. havi fizetést adtak a védőnőknek, s a közszolgálati bérlakás-rendszerbe is bevonták őket. 
    Hangsúlyozta: a magyar kormány is felismerte, hogy a gyermekek a legfontosabbak, és Józsefvárosban is minden döntésüket a gyerekek szempontjából hozzák meg. Gyermekbarát várost szeretnének létrehozni, s ehhez elengedhetetlen a védőnők munkája - mondta. Emellett olyan várost szeretnének építeni, amelyben a családok biztonságban érezhetik magukat, és ez magában foglalja az egészségbiztonságot is - tette hozzá.
    Kijelentette: az ország egyik legjobb védőnői hálózata működik Józsefvárosban, a védőnők pedig a jövőben is számíthatnak Józsefváros támogatására.
    Horváth Ildikó június közepén jelentette be, hogy július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére.

Fotó: MTI