Auguszta napja van. | 2024.03.29

A várakozásokkal ellentétben nőtt Kína exportja júliusban, az import visszaesést mutatott

2019-08-08 09:44:00

A várakozásokkal ellentétben nőtt Kína exportja júliusban, az import azonban visszaesést mutatott éves összevetésben a kínai vámhatóság csütörtökön közölt adatai szerint.

    Az elemzői előrejelzések 2 százalékos visszaeséssel számoltak a kínai kivitel júliusi eredményét illetően a júniusi 1,3 százalékos csökkenés után, az export azonban 2018 azonos időszakához képest 3,3 százalékkal nőtt a múlt hónapban, ezzel április óta a legjobb eredményt produkálva. 
    A behozatal ugyan harmadik hónapja folytatta a visszaesést, de a csökkenés üteme a júniusi 7,3 százalékról júliusban 5,6 százalékra mérséklődött, amivel elmarad a várt 8,3 százalékos visszaeséstől.
    A kínai külkereskedelmi mérleg így 45,06 milliárd dolláros többlettel zárt júliusban, ezzel a múlt havi 50,98 milliárd dolláros szufficithoz viszonyítva az előrejelzéshez képest kisebb mértékben csökkent, elemzők ugyanis 40 milliárd dolláros adatra számítottak. Éves összevetésben Kína kereskedelmi többlete ezzel 60 százalékot emelkedett.
    A különösen érzékeny amerikai relációban a külkereskedelmi többlet alig változott, a júniusihoz hasonlóan 28 milliárd dollár volt.
    Az amerikai áruk behozatala 19 százalékkal 10,9 milliárd dollárra esett vissza éves összevetésben. Júniusban még ennél is nagyobbat, 31,4 százalékot zuhant. 
    Az Egyesült Államokba irányuló kínai kivitel szintén mérséklődött, 6,5 százalékkal 38,8 milliárd dollárra csökkent. Növekedést mutatott ezzel szemben az Európába, Dél-Koreába, Tajvanra és Délkelet-Ázsiába tartó kínai szállítmányok értéke. 
    A júniusi "fegyverszünet" után a múlt héten újra elmérgesedő amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus még nem mutatkozhat meg a júliusi adatokban. Washington szeptember 1-jétől vetett ki 10 százalékos pótvámot a korábbi büntetővámok által nem sújtott, 300 milliárd dollár értékű kínai árucikkekre, amire válaszul Peking ellenlépéseket ígért. Kína a héten felfüggesztette az amerikai agrártermékek beszerzését, a jegybank pedig hétfőn hagyta a 7 jüan/dolláros lélektani határ alá süllyedni a kínai fizetőeszköz árfolyamát, majd csütörtökön, 2008 óta először ez alatt a szint alatt határozta meg a középárfolyamot. 
    Elemzők jelenleg nem derűlátóak egy kétoldalú kereskedelmi megállapodás létrejöttét illetően, bár a két ország tárgyalói szeptemberen az Egyesült Államokban ismét összeülnek. 
     A Goldman Sachs amerikai pénzügyi intézet szerint a jövő novemberi amerikai elnökválasztásig nem várható kereskedelmi megállapodás Kína és az Egyesült Államok között, míg a Morgan Stanley amerikai befektetési bank elképzelhetőnek tartja, hogy a két nagyhatalom közötti vámháború a jövő év közepére válságba sodorhatja a világgazdaságot.