Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerika-szakértő: már késő a fegyvervásárlás előtti ellenőrzést szigorítani

2019-08-08 09:32:00

Kései lépés a fegyvervásárlás előtti kötelező háttérellenőrzés - nem részletezett - szigorítása, amelyet Donald Trump amerikai elnök a hétvégi ohiói és el-pasói lövöldözések nyomán helyezett kilátásba - mondta Frank Tibor Amerika-szakértő csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Hozzátette: Amerikában már egész arzenálok vannak magánkézben és utólag már nem lehet vizsgálni a fegyvertartók mentális egészségét.
    Az amerikai fegyvergyártok és fegyverkereskedők egyesületének ötmillió tagja van, világszerte pedig egymilliárd fegyvert birtokolnak magánemberek. Az elmúlt évek elkövetőinek hátterét nézve elmondható, hogy nagyrészük nem akadt volna fel az ellenőrzésen, így a kiszűrés lehetősége minimálisnak tekinthető - jelentette ki.
    Hangsúlyozta: csupán szépségflastrom az amerikai elnök által szorgalmazott szigorítás.
    Vasárnapra virradóra az Ohio állambeli Daytonban egy férfi tüzet nyitott egy bárban, kilenc embert ölt meg, és 26 embert megsebesített. Az amerikai-mexikói határon fekvő El Pasóban pedig szombat délelőtt történt fegyveres támadás, amelyben 20 ember halt meg és több mint kéttucatnyi megsebesült.