Emma napja van. | 2024.04.19

Kína lemondta részvételét a tajpeji filmfesztiválon

2019-08-07 16:10:00

 

 Kína "felfüggesztette" részvételét a tajpeji Golden Horse (Arany Ló) filmfesztiválon, ezzel megtiltva a szárazföldi kínai filmek bemutatását és a kínai filmesek részvételét az eseményen - jelentette be a kínai állami filmfelügyeleti hatóság szerdán.

 

    A fesztiválon az ázsiai filmipar egyik legrangosabbnak tartott elismerését, az Arany Ló-díjat ítélik oda 1962 óta. 
    Bár a részvétel felfüggesztését a hatóság nem indokolta, a döntés feltehetően azért született, mert a tavalyi díjátadó gála botrányba fulladt a jelen lévő tajvani, valamint a szárazföldi Kínából érkező filmesek közötti feszültségek miatt. 
    A súrlódást a legjobb dokumentumfilm díjával jutalmazott Fu Jüe tajvani filmrendező megjegyzése okozta, aki beszédében úgy fogalmazott: legnagyobb vágya, hogy hazáját valóban függetlenként ismerjék el. Az 1949-től saját politikai vezetéssel rendelkező Tajvant Peking az "egy Kína" elv alapján saját területének tekinti, ezért Fu beszéde felháborodást váltott ki a jelen lévő kínaiakból, akik ezek után nem voltak hajlandóak a színpadra lépni és a díjátadót követő díszvacsorán sem vettek részt.
    Megfigyelők az esemény után számítottak arra, hogy a kínai filmesek idén bojkottálni fogják a fesztivált tiltakozásuk jeléül azután, hogy a tajvani filmrendezőre záporozni kezdtek az elítélő bejegyzések a kínai internetezők részéről. 
    Caj Jing-ven tajvani elnök védelmébe vette Fu Jüét, és egy Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy "Tajvanon senkit sem tüntetnek el, vagy hallgattatnak el egy eltérő vélemény kinyilvánításáért". Hozzátette: az interneten sem alkalmaznak cenzúrát bizonyos érzékeny kifejezések kiszűrésére - megjegyzései, melyekkel fricskát adott Pekingnek, még jobban kivívták a kínai fél haragját. 
    Amikor 2016-ban Caj, a a függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) jelöltje lett a tajvani elnök, Kína és Tajvan viszonya több éves közeledés után ismét fagyossá vált. Caj ugyanis a status quo fenntartása és a sziget önvédelmi képességeinek erősítése mellett kötelezte el magát. Peking politikai eszközei kijátszása mellett nyomásgyakorlásként gyakran tart a sziget körül hadgyakorlatokat.
    A kínai vezetés július végén jelentette be, hogy augusztus 1-jei hatállyal megtiltja állampolgárainak az egyéni utazásokat Tajvanra. A tilalomról szóló közleményben, amelyet a kulturális és idegenforgalmi minisztérium adott ki, nem indokolták érdemben az intézkedést, csak annyit közöltek, hogy az "a két fél közötti jelenlegi viszony" következménye. Az intézkedés a januárra tervezett tajvani elnökválasztási kampánnyal állhat összefüggésben - hiszen Kína a múltban is így járt el a tajvani elnökválasztások előtti időszakban -, esetleg az lehet a célja, hogy rontsa a tajvani idegenforgalom bevételeit. A választáson Caj Jing-ven is indul, ellenfelei pedig olyan politikusok, akiknek jobb a viszonya Pekinggel.

 

 

 

 

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó